Rotterdam tekent voor efficiëntere regionale bevoorrading

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Wethouders van 14 gemeenten en vertegenwoordigers van EVO, Transport en Logistiek Nederland en de Kamer van Koophandel tekenden deze zomer een intentieverklaring Duurzame stedelijke distributie stadsregio Rotterdam. De maatregeln die nu worden genomen zijn niet nieuw, wel de regionale schaal waarop dit plaatsvindt.

In de verklaring wordt een pakket van tien maatregelen aangekondigd, zoals het verruimen en afstemmen van venstertijden, het meer inzetten op zogenoemde dagranddistributie (bevoorrading ’s ochtends vroeg of in de avond) en het bundelen van goederen op een overslagpunt buiten het centrum. Uniek zijn deze maatregelen niet – in steden als Utrecht, Rotterdam en Nijmegen worden sommigen maatregelen al jarenlang uitgevoerd –, wel bijzonder is de regionale schaal.

Kamil Górak, EVO-beleidsmedewerker voor Zuid-Holland en Zeeland, vindt dat belangrijke winst. ‘De regio functioneert als een metropool en voor een heleboel maatregelen heb je massa nodig voordat iets economisch uit kan.’ Górak noemt als voorbeeld de dagranddistributie waarvoor de EVO samen met gemeenten een plan van aanpak maakt. ‘Het is pas zinvol als er meerdere gemeenten meedoen, dan kan een vrachtwagen op zo’n tijdstip meerdere winkels bevoorraden.’

Het verruimen en vooral het afstemmen van venstertijden van de diverse gemeenten, is volgens Górak een belangrijke maatregel. ‘Alleen al om alle informatie over venstertijden van de verschillende gemeenten bij te houden, is een heel karwei.’ Het afstemmen van venstertijden is niet alleen interessant voor ondernemers, het levert ook minder uitstoot op. Górak: ‘Omdat iedereen in dezelfde periode in de binnensteden moet zijn, betekent het dat er in de ochtendspits veel vrachtwagens op de weg zijn en er vaak meer materieel nodig is om op tijd de verschillende centra in de regio te bedienen. Nu komt het nog voor dat een laad- en losplaats vol is en de vrachtwagen een extra rondje gaat rijden en dus extra uitstoot veroorzaakt.’ Górak refereert aan een onderzoek van DHV uit 2010 waaruit blijkt dat afstemming van venstertijden in de regio Amsterdam, 4 tot 5,5 procent minder voertuigkilometers kan opleveren en een afname van het aantal bevoorradende voertuigen van 2 tot 5 procent.

Stedelijke distributiepunten

De Stadsregio Rotterdam, initiatiefnemer voor de intentieverklaring, is zelf trekker van het project om meer stedelijke distributiepunten te realiseren. Op een dergelijk punt, buiten de stadscentra, worden goederen verzameld die gezamenlijk met schoon vervoer (een elektrisch voertuig of een op aardgas) naar de winkelcentra worden gebracht. Rotterdam zelf heeft al zo’n distributiecentrum in Spaanse Polder. DHV heeft onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden in Hoogvliet, Spijkenisse, Schiedam en Vlaardingen. Eind november beslist de stadsregio samen met betrokken gemeenten waar een distributiepunt wordt gerealiseerd.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Afstemming van venstertijden kan 2 tot 5 procent afname van het aantal bevoorradende voertuigen opleveren

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.