Rotterdam en Jakarta werken samen aan klimaatadaptatie

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In
In het tweejarige kennisuitwisselingsprogramma ‘Dutch Training & Exposure Program Rotterdam - DKI Jakarta’ start in maart een tweede groep van zes Indonesische professionals bij de gemeente Rotterdam om kennis te nemen van stedelijk waterbeheer in  de gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap.

In 2014 bezocht een groep van jonge professionals uit Jakarta Rotterdam om kennis op te doen op watergebied en in maart start een tweede groep. Van 10 tot en met 12 februari had deze tweede groep een startbijeenkomst in Jakarta. Precies tijdens deze kick-off regende het twee dagen aan één stuk, waarbij zo’n 300 millimeter water uit de lucht kwam. Ter vergelijking, in Nederland valt gemiddeld 800 millimeter neerslag in een heel jaar.

De grote hoeveelheid regen, in combinatie met een falend gemaal, zorgde ervoor dat grote delen van de stad onder water kwamen te staan. Belangrijke gebouwen als het nationaal museum en het kantoor van de gouverneur bleven niet gespaard. Zo’n 8500 inwoners moesten naar hoger gelegen gebieden geëvacueerd worden.  

Deltasteden met uitdagingen
De tweede groep van zes jonge Indonesische professionals start op 4 maart in Rotterdam. Medewerkers van Water van de gemeente Rotterdam begeleiden de groep drie maanden lang. Deze groep gaat aan de slag met initiatieven die zich hier al bewezen hebben zoals assetmanagement, drijvende parken en groene daken. Hoewel Rotterdam en Jakarta beide deltasteden zijn, is een vertaling naar de situatie in Jakarta een flinke uitdaging. Vooral de tropische omstandigheden en hoge bevolkingsdichtheid zijn aspecten die meegenomen moeten worden om de initiatieven ook in Indonesië tot een succes te maken.

Achtergrond
In het uitwisselingsprogramma ‘Dutch Training & Exposure Program Rotterdam - DKI Jakarta’ werken Jakarta, de gemeente Rotterdam, Nuffic-Neso Indonesia, de Hogeschool Rotterdam, de Nederlandse ambassade in Jakarta en het Hoogheemraadschap van Delfland samen. Het tweejarige programma richt zich op het uitwisselen van kennis tussen de steden op gebied van stedelijk waterbeheer door het uitzenden van trainees van Jakarta naar de gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap.

Ondergelopen straten in Jakarta

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.