Rotonde in Breukelen krijgt doseerlicht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Bij de oostelijke rotonde bij de Amerlandseweg (N401) in Breukelen komt een doseerlicht. Doseerlichten lijken op verkeerslichten en kunnen zorgen voor een betere doorstroming op de rotonde op momenten dat er veel verkeer is. Anders dan bij gewone verkeerslichten hebben ze alleen een oranje en een rood licht en gaan ze alleen aan als het nodig is.

Op dit moment functioneert de rotonde op piekmomenten functioneert niet goed. In de spits en bij grote verkeersdrukte ontstaan er files op de afrit van de A2 en vervolgens ook op de A2 zelf. In oktober is een bypass aangelegd tussen de noordelijke en westelijke tak van de rotonde. Door de aanleg van de bypass hoeft het verkeer richting de N401 (Kockengen) geen gebruik meer te maken van de rotonde waardoor de doorstroming is verbeterd.

Doseerlicht

Op de oostelijke tak wordt nu een doseerlicht geplaatst. Dit is een verkeerslicht dat de verkeersstromen op de rotonde kan regelen. In de spits en bij grote drukte kan het verkeer vanaf de Amerlandseweg richting rotonde gedoseerd worden toegelaten. Dit komt de doorstroming op de rotonde ten goede. En de kans op files op de A2 vermindert zodat het ook veiliger wordt. De aanleg van de bypass en het doseerlicht maken onderdeel uit van het programma Beter Benutten. In het programma Beter Benutten nemen Rijk, regio en bedrijfsleven samen innovatieve maatregelen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren.

Werkzaamheden

Het doseerlicht is inmiddels geplaatst en er worden kabels gelegd. Dit geeft weinig hinder voor het verkeer. Het doseerlicht zal vanaf donderdag 11 december in werking treden. Tijdens de eerste dagen kan dit voor enige verkeershinder zorgen. Dit omdat weggebruikers moeten wennen aan de nieuwe situatie en het doseerlicht nog moet worden ingeregeld. Het doseerlicht kan in de spits en bij grote drukte leiden tot enige verkeersdrukte op de Amerlandseweg richting rotonde.

Bij alle wegwerkzaamheden geldt dat weersomstandigheden of andere onvoorziene omstandigheden ertoe kunnen leiden dat de planning noodgedwongen wat naar achteren schuift.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg dan @werkaandewegutr op Twitter.

 

 
Auteur: Susanne Morren

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.