Rijkwaterstaat zet Firestorm, Filesproeier en strooikaart in

vrijdag 6 november 2015
timer 2 min
Met de nieuwe ‘Firestorm’ en ‘Filesproeimachine’ gaat Rijkwaterstaat winterse overlast op de snelwegen te lijf. Minister Schultz van Haegen introduceerde deze innovatieve calamiteitenmachines. De Firestorm ontdooit bevroren weggedeelten met heet water en de filesproeier strooit strooizout over twee rijstroken onder auto’s.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen maanden alle 542 strooiwagens, 350 sneeuwploegen en de calamiteitenmachines getest. Met dit materieel wil Rijkswaterstaat het ontstaan van gladheid door vorst, ijzel en sneeuw op de weg zoveel mogelijk voorkomen.

  

Calamiteitenmachines

Bij hevige sneeuwval tijdens de spits kunnen er ijsplaten ontstaan die op een normale manier vrijwel niet te bestrijden zijn. De Firestorm spuit met een sproeibalk warme (circa 60 graden) zoutoplossing op het ijs dat daardoor direct smelt. Met de Filesproeier is het mogelijk om bij hevige sneeuwval en lange files twee rijstroken breed onder auto’s te sproeien.

 

Feiten en cijfers

Op winterse dagen, met sneeuw, zet Rijkswaterstaat al het materieel in. 1200 mensen (gladheidcoördinatoren, laders en lossers en chauffeurs) werken met 542 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers continue om de snelwegen sneeuwvrij te krijgen en de gladheid te bestrijden. Met al dit materieel leggen de strooiwagens, binnen twee uur, 10.000 km af om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, preventief te strooien.

 

Strooikaart

Vanaf 6 november is ook een strooikaart online: www.rijkswaterstaatstrooit.nl. Met deze kaart laat Rijkswaterstaat ‘live’ zien waar de strooiwagens zijn. Ook wordt per regio aangegeven waar de strooiwagens de afgelopen 6 uur gestrooid hebben.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.