Rij-instructeurs voor de klas in voortgezet onderwijs
Rij-instructeurs voor de klas. Wordt dat niet heel erg een autoverhaal? 'Nee, nee, nee!', reageert vice-voorzitter J. van der Veen van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) zeer beslist. 'Dat wordt helemaal niet eenzijdig. Verkeerseducatie loopt bij ons van driewieler tot rollator.'
Van der Veen doelt op het nieuwe initiatief van de Fries/Groningse stichting, waarbij met ingang van het nieuwe schooljaar 14 gecertificeerde rij-instructeurs uit de SBV-gelederen verkeersonderricht geven in het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs. Landelijk gezien een novum waarvoor de provincies Zuid- en Noord-Holland al interesse toonden en wat uiteindelijk volgens Van der Veen moet uitmonden in een landelijke erkenningsregeling.
Na de basisschool vallen kinderen qua verkeerseducatie in een gat. Alleen in Friesland en Limburg wordt sinds jaar en dag getracht daar in het voortgezet onderwijs een mouw aan te passen. Met inzet van de SBV, waarbij driehonderd rijscholen zijn aangesloten, is voor Friesland, Groningen en deels ook Drenthe nu een docentenpool verkeerseducatie voortgezet onderwijs (VEVO) opgericht. De eerste 14 cursisten volgden met succes een vierjarig lestraject aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en kunnen nu zelfstandig voor de klas staan. Thema's die in de klassikale lessen aan de orde komen, zijn onder meer alcohol en drugs, eigen attitude, voeding in relatie tot verkeer en opmerkzaamheid voor dode hoeken van vrachtauto's. Ouders van kinderen die in het tweede leerjaar verkeersonderricht krijgen komen tegelijkertijd in aanmerking voor een soort nascholing, hetzij in de vorm van een kennismaking met 'het nieuwe rijden', hetzij door middel van een rijstijlanalyse.
'Elders gebeurt er niets of het is erg vrijblijvend', vindt Van der Veen. Met de certificering van verkeerseducatie - financieel mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincies - krijgt het onderricht nu een professionele basis. Overigens stonden de afgelopen twee jaar in beide provincies ook al rij-instructeurs - op proef - voor de klas. Was dat toen nog onder toezicht van een leraar van de school, nu kunnen de rij-instructeurs aan de hand van een lesprogramma zelf aan de slag.
De SBV heeft inmiddels contact gelegd met de BOVAG om rijschoolhouders en -instructeurs elders in den lande enthousiast te maken voor het idee van de docentenpool. Van der Veen toont zich enthousiast: 'Vanaf de basisschool, na het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland tot het brommercertificaat, gebeurt er helemaal niets. Als rijschoolhouders moeten we proberen daar samen met de overheid wat aan te doen.'
Reactie plaatsen •