RET wint aanbesteding concessie Bus Rotterdam e.o

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam gunt de nieuwe concessie voor het busvervoer in en rond Rotterdam aan RET N.V.

De concessie Bus Rotterdam e.o. is een samenvoeging van de concessies Bus Rotterdam c.a. (nu: RET) en Bus Streek Overig (nu: Qbuzz). De stadsregio heeft bij de aanbesteding van de nieuwe concessie voorgeschreven dat de kwaliteit van het openbaar vervoer na aanbesteding ten minste gelijk moet blijven. Na beoordeling van de ingediende offertes blijkt die van RET de beste prijs-kwaliteitverhouding te hebben.

Kwaliteitsverbeteringen

Vanaf december 2012 wordt de reisinformatie in de RET-bussen verbeterd: op de displays worden de werkelijke aankomsttijden van de eerstvolgende vijf haltes getoond en verschijnt zo nodig informatie over verstoringen. Zo worden reizigers nog beter geïnformeerd. Ook zorgt RET voor wifi in alle bussen, zodat reizigers gratis gebruik kunnen maken van internet. Door verschillende brandstofbesparende maatregelen en andere acties zorgt RET voor een vermindering van de CO2-uitstoot met ca. 9 procent. De stadsregio betaalt vanaf december 2012 voor het busvervoer in de concessie Bus Rotterdam e.o., inclusief de bijbehorende sociale veiligheidstaken, een jaarlijkse exploitatiebijdrage van ruim 28 miljoen euro. Momenteel is dit 45 miljoen euro.

Managementinformatie
De nieuwe concessie biedt de stadsregio meer mogelijkheden om de concessiehouder aan te sturen. De stadsregio krijgt meer managementinformatie en kan daardoor eerder adequaat ingrijpen als de concessiehouder onvoldoende presteert. Daarmee kan de stadsregio haar taak als goed opdrachtgever voor het openbaar vervoer beter uitvoeren.

Bezwaar mogelijk

De stadsregio is een jaar geleden begonnen met de voorbereidingen voor de aanbestedingsprocedure. Op 18 mei 2011 is het ontwerp-Programma van Eisen vastgesteld door het bestuur van de stadsregio. Na advisering door belanghebbenden heeft het bestuur op 28 september het definitieve Programma van Eisen en de andere aanbestedingsdocumenten vastgesteld. Op dat moment begon de daadwerkelijke aanbesteding en konden vervoerbedrijven een offerte schrijven. Connexxion, Qbuzz en RET hebben op 8 februari een offerte ingediend om vanaf december 2012 het vervoer te mogen verrichten.Tegen het nu genomen gunningsbesluit is nog bezwaar en beroep mogelijk.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Een RET-bus op het Hofplein in Rotterdam (foto: RET)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.