Resultaten De Grote Verkeerstoets 2013 bekend

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Elk schooljaar organiseert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), voor leerlingen in het vijfde leerjaar, De Grote Verkeerstoets. Een gratis online theorietoets waarin de leerlingen meerkeuzevragen beantwoorden aan de hand van digitale foto's en filmpjes. De resultaten van 2013 zijn nu bekend.

Dit jaar kregen op donderdag 23 mei alle lagere scholen in Vlaanderen de kans om de verkeerskennis en -vaardigheden van hun leerlingen uit het vijfde leerjaar te testen via De Grote Verkeerstoets. In totaal 25.419 leerlingen legden de toets af, een daling ten opzichte van 2012 toen de toets in totaal 27.107 deelnemers telde.

Geslaagd voor toets
78 procent van de leerlingen beantwoordde minstens 17 op 25 vragen correct en is dus geslaagd. Vorig jaar bedroeg het slaagpercentage 87 procent. Het lagere slaagpercentage is vermoedelijk te wijten aan een aantal nieuwe en moeilijker vragen die dit jaar aan de toets werden toegevoegd. Gemiddeld scoorden de leerlingen 19 op 25, dezelfde score als vorig jaar. De maximale score (25/25) werd door slechts 96 leerlingen behaald (vorig jaar waren dat er 160).

Scoreverdeling volgens thema

  • Thema 1: Verkeerstekens: 71,2 procent van de vragen juist beantwoord
  • Thema 2: Voorrang: 66,1 procent van de vragen juist beantwoord
  • Thema 3: Positie op de weg: 65,2 procent van de vragen juist beantwoord
  • Thema 4: Defensief verkeersgedrag: 82,6 procent van de vragen juist beantwoord
  • Thema 5: Algemene verkeersregels: 84,6 procent van de vragen juist beantwoord

Best en slechtst beantwoorde vragen

  • De best beantwoorde videovraag ging over een voetganger die wil oversteken op een zebrapad zonder verkeerslichten, terwijl een tram nadert. 99 procent van de kinderen weet dat de tram voorrang heeft en dat je dus als voetganger moet wachten met oversteken.
  • De best beantwoorde fotovraag ging over de gordelplicht in de auto: 99 procent van de kinderen weet dat je ook als kind altijd veilig vastgeklikt moet zijn.
  • De slechtst beantwoorde videovraag handelde over het met zijn tweeën naast elkaar fietsen in de bebouwde kom wanneer er een auto achteropkomt. Slechts 19 procent van de kinderen weet dat je in dat geval naast elkaar mag blijven fietsen.
  • De slechtst beantwoorde fotovraag ging over een kruispunt met groen verkeerslicht en een stopbord. Slechts 25 procent van de kinderen weet dat je in dat geval als fietser enkel rekening moet houden met het groene licht en niet met het stopbord.

Betrekken van scholen en ouders bij verkeerseducatie
De VSV wil op die manier lagere scholen en ouders betrekken bij verkeerseducatie. Door het alsmaar drukkere verkeer, moeten kinderen meer vaardigheden beheersen om zich veilig en zelfstandig in het verkeer te begeven. Leerkrachten, scholen en ouders zijn de belangrijkste schakels in dat proces. Als leerkracht of ouder krijg je door de toets een beeld van wat de kinderen al weten om goed te functioneren in het dagelijkse verkeer. Ook wordt meteen duidelijk aan welke verkeersregels en vaardigheden ze nog speciale aandacht moeten besteden.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.