ResQMe helpt inzittenden auto onder water
Het past in je handpalm en het redt je leven. Dat is de essentie van de ResQMe, een klein apparaatje waarmee je jezelf uit de auto kunt bevrijden, bijvoorbeeld als die bij een ongeval te water is geraakt.
Studenten van de Internationale Hogeschool NHTV te Breda brengen dit van origine Amerikaanse product sinds begin dit jaar op de Nederlandse markt. Het biedt volgens hun woordvoerder Piet Zomer een waardevol alternatief voor de klassieke veiligheidshamer. Die is groot en lomp en bevindt zich meestal in het dashboardkastje dat in de volstromende auto ondertussen vaak al onbereikbaar is geworden. De ResQMe daarentegen is zo klein dat het makkelijk aan de contactsleutel bevestigd kan worden. Niet alleen kan de gordel in een oogwenk doorgesneden worden maar bovendien kan het apparaat dankzij de ontlading van een gespannen veer een autoruit verbrijzelen zonder dat daarvoor een grote krachtsinspanning vereist is. Probeer dat maar eens met een veiligheidshamer: eenmaal heel of half onder water kun je daarmee nauwelijks slagkracht ontwikkelen, weet Zomer.
Zeer actueel onderzoek naar auto-te-water-ongevallen is niet voorhanden. Op basis van de verkeersongevallenregistratie van 1997 tot en met 2000 is berekend dat zich per jaar gemiddeld 50 letselongevallen voordoen waarbij de auto in diep water raakt. Daarbij komen 22 mensen om. Nog eens 40 doden per jaar vallen bij de gemiddeld 750 letselongevallen waarbij auto's in een sloot of greppel belanden. Totaal dus 62 doden per jaar van wie naar schatting 30 uiteindelijk stierven door verdrinking. Omgerekend komt dat neer op rond de drie procent van het aantal verkeersdoden. Ter vergelijking: volgens VS-statistieken komt slechts één procent van het aantal verkeersdoden door verdrinking om het leven. De hoge Nederlandse score, ook in vergelijking met omliggende Europese landen, weerspiegelt het feit dat in Nederland veel wegen pal aan het water liggen. Provincies/gemeenten met veel van dit soort wegen, springen er in de statistiek dan ook uit.
Slimme, intelligente veiligheidsvoorzieningen keren zich bij waterongevallen maar ook bij een koprol die in een greppel eindigt, al gauw tegen de inzittenden. Kortsluiting maakt dat de elektrisch bediende ramen niet meer open kunnen. En anti-inbraakvoorzieningen en centrale deurvergrendeling maken de auto tot een onneembare vesting, zowel van buitenaf als van binnenuit. Bovendien zit men vaak vast in de gordel.
Overigens zijn veel ongevallen met auto-te-water eenzijdig en zijn de (doorgaans jonge, mannelijke en relatief vaak beschonken) automobilist en zijn inzittenden op zich zelf aangewezen. De ResQMe kan daarbij volgens de studenten, die zich verenigd hebben in het bedrijfje Safety-Vision, mensenlevens redden.
Hoeveel producten (van rond de 12,50 euro) inmiddels verkocht zijn, weet Zomer niet te melden. Wel heeft het politiekorps Midden en West-Brabant de ResQMe voor zijn auto-surveillanten aangeschaft. Ook is het apparaat verkrijgbaar in de ANWB-winkels. De studenten van Safety-Vision brengen het product verder aan de man via autobedrijven, waarvoor de ResQMe met het bedrijfslogo bedrukt kan worden. Het bedrijf Safety Vision is onlangs tijdens de regiofinale van Noord-Brabant uitgeroepen tot de op één na beste Student Company van de in totaal 170 in Noord-Brabant.
Reactie plaatsen •