Rekenkamer constateert risico’s voor kwaliteit hoofdwegennet
Naarmate langer wordt gewacht met onderhoud, renovatie en vervanging, worden de noodzakelijke werkzaamheden duurder, zo waarschuwt de Rekenkamer. Klik hier voor een overzicht van het rapport, de conclusies, aanbevelingen en de stand van zaken en de reactie van de minister.
De geconstateerde risico’s zijn ontstaan door budgettaire problemen, stelt de Rekenkamer. In 2011 is de minister van IenM uitgegaan van een te laag bedrag van 0,7 miljard euro voor de kosten van achterstallig onderhoud en de uitbreiding van het hoofdwegennet tot en met 2020.
Informatiehuishouding Rijkswaterstaat moet beter
De Rekenkamer stelt verder dat er verbeteringen nodig zijn in de informatiehuishouding van Rijkswaterstaat, zodat de programmering en budgettering van de instandhouding beter kan worden ondersteund. Rijkswaterstaat zou zijn begroting niet langer moeten opstellen volgens het kasstelsel, maar volgens het baten-lastenstelsel. Uitgaven voor producten die langer meegaan worden dan over diverse jaren uitgesmeerd. De ‘stille kosten’, de geleidelijke veroudering die niet met beheer en onderhoud kan worden tegengegaan, komen daarmee beter in beeld.
Tweede Kamer onvoldoende geïnformeerd
De informatiepositie van de Tweede Kamer kan worden versterkt als de minister van IenM de Tweede Kamer meer informatie geeft over alle kosten en financiële risico’s van de instandhouding van het hoofdwegennet. Ook kan de minister de Tweede Kamer meer inzicht bieden in de relatie tussen het beschikbare budget, het verwachte instandhoudingsniveau en de maatschappelijke effecten daarvan, aldus de Rekenkamer.
Reactie plaatsen •