Rekeningrijden met actuele parkeerinformatie

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In Eindhoven en Den Bosch krijgen ongeveer 3000 deelnemers aan een proef met rekeningrijden, ook incar-informatie over vrije parkeerplaatsen. Deze steden maken deel uit van zes gebieden waar het komende voorjaar geëxperimenteerd wordt met rekeningrijden.

Geselecteerde automobilisten krijgen een kastje in de auto en een bepaald budget per maand. Wanneer een automobilist zijn auto gebruikt, wordt er afgeschreven. Het bedrag dat hij aan het eind van de maand nog overheeft, mag hij houden. De specifieke invulling, bijvoorbeeld welke wegen of tijdstippen duurder worden, wordt de komende tijd uitgewerkt. Het doel van de proef is om overheden een idee te geven hoe automobilisten gaan reageren op prijsprikkels.

 

In Noord-Brabant zal het kastje ook extra reisgerelateerde informatie geven, zoals de locatie van P+R-terreinen en beschikbare parkeerplaatsen in de steden Den Bosch en Eindhoven. Dat gebeurt door de informatie uit de PRIS-database (bekend van de parkeerinformatie op borden in steden) te integreren in het gebruikte navigatiesysteem.

 

Projectmanager Gerbrand Klijn van de provincie Noord-Brabant vindt dat verkeersproblemen zich steeds vaker voordoen op stedelijke wegen. Daar is weinig ruimte voor uitbreiding en moet er dus alles aan gedaan worden om die ruimte beter te benutten. Met goede parkeerinfo verminder je het zoekgedrag van automobilisten in de binnensteden.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.