Reistijdplanning: wie voorspelt 't best?

woensdag 27 februari 2008
timer 2 min

Wie voorspelt de reistijd het best? Vijf professionele routeplanners zijn in de race bij een competitie die Verkeer en Waterstaat dit voorjaar organiseert. In deze wedstrijd draait het om de accuratesse in reistijdprognoses zoals die vooraf - variërend van één week tot 2 uur vóór de betreffende rit - kunnen worden gegeven.

Voor de competitie zijn MeteoConsult, ARS Traffic & Transport Technology, TNO, Routenet en Modelit geselecteerd. Zij dingen mee naar de hoofdprijs van maximaal 2 ton, te verdelen naar rato van het aantal aan burgers te verstrekken reisadviezen. In de tweede helft van april krijgen de vijf deelnemers langs elektronische weg 200 à 300 concrete ritten voorgeschoteld. Zij moeten direct, binnen 15 seconden, de reistijd voorspellen. Grontmij, die in opdracht van het ministerie voor de wedstrijdorganisatie tekent, controleert wie het beste scoort. Dat gebeurt niet alleen aan de hand van werkelijk verreden ritten maar tevens op basis van kentekenregistratie en op basis van monitoring op het hoofdwegennet door middel van detectielussen.
'Er is sprake van een enorme groei van mobiliteitsinformatie tijdens de rit. In deze competitie richten wij ons op informatie voorafgaande aan een rit, wanneer je nog meerdere keuzes hebt. Die informatie helpt bij het maken van een weekplanning, het slim plannen van afspraken of het kiezen van de snelste vervoerwijze', licht projectleider Johann Visser van Verkeer en Waterstaat toe.
Normale 'huis-tuin-en-keuken'-routeplanners presenteren doorgaans reistijden onder ideale omstandigheden. In deze competitie draait het om realistische prognoses op basis van dagelijkse verkeerspatronen en andere factoren die deelnemers in hun modellen verwerken, zoals wegwerkzaamheden, evenementen en het weer.Van een competitie met directe reistijdvoorspelling - 'ik vertrek nu en wil weten wanneer ik aankom- is afgezien. 'Zulke korte termijn-voorspellingen blijken lastig. Je komt dan dicht bij de on-tripinformatie die autonoom al sterk groeit, vooral via navigatiesystemen', aldus Visser. Hij sluit niet helemaal uit dat in een later stadium alsnog een wedstrijd voor reistijdverwachting à-la-minute (maar dan met minder deelnemers) op touw wordt gezet. Verkeer en Waterstaat denkt nog na over de manier waarop het in juni, als de uitslag bekend wordt, zelf aandacht aan de uitkomsten zal geven.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.