Registratie verkeersongevallen naar dieptepunt

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De registratiegraad van verkeersongelukken is verder verslechterd. De politie registreerde vorig jaar nog maar 12 procent van de ernstige verkeersslachtoffers. Dat blijkt uit cijfers van verkeersbureau VIA, dat gemeenten verkeersveiligheidsanalyses levert. Ook de SWOV maakt zich zorgen.

De registratiegraad is in een paar jaar tijd enorm verslechterd. Zo was de registratiegraad in 2001 van het aantal verkeersdoden 95 procent, in 2011 was dat nog 80 procent. Bij gewonden is de registratie nog veel beroerder. Dat heeft te maken met een politierichtlijn uit 2009, waardoor de politie zich concentreert op de vervolging van daders, en niet op verzamelen van informatie. ‘De tijd dat de politie bij een verkeersongeval ter plaatse komt en daarvan een volledig ongevallenformulier invult is voorbij’ schrijft VIA. ‘Dit is niet alleen voor de betrokkenen erg vervelend, ook voor het verkeersveiligheidsbeleid is dit desastreus. Door de verminderde rapportage is objectieve analyse en monitoring niet meer mogelijk.’ Wegbeheerders kunnen geen goed beeld krijgen van de verkeersveiligheidsproblemen in hun gebied.

SWOV

De SWOV deelt de zorgen. ‘We hebben net twee rapporten uitgebracht waarin hetzelfde probleem wordt geconstateerd’, aldus een woordvoerder. Zo constateert de SWOV in een onderzoek naar de stijging van het aantal ernstige verkeersgewonden (Reurings e.a.) dat de politiegegevens zo slecht zijn geworden dat die gegevens ‘amper een verklaring’ kunnen bieden.

Minder informatie

VIA constateert het gebrek aan registratie door het, door Rijkswaterstaat aangeleverde ‘Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland (BRON)’ te vergelijken met de cijfers die de SWOV produceert op basis van de Landelijke Medische Registratie (LMR). LMR biedt wel betrouwbaarder cijfers over de aantallen slachtoffers, maar geeft veel minder specifieke informatie over de toedracht van ongelukken, zoals locatie, botspartners, gereden snelheden enzovoort. Daarom is deze bron voor analyses over de verkeersveiligheid minder geschikt.

Woensdag 13 juni is er een overleg in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid.

 
Auteur: Joske van Lith

De registratiegraad van verkeersongelukken is verder verslechterd, meldt VIA. Ook de SWOV maakt zich zorgen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.