Regionale afstemming voorkomt teveel bedrijventerreinen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Afgelopen donderdag stelde de stadsregioraad het Regionaal Programma Bedrijventerreinen vast. Daarmee beogen de twintig gemeenten in de Stadsregio Arnhem Nijmegen overaanbod en leegstand op bedrijventerreinen te voorkomen.

De stadsregiogemeenten spraken met elkaar af te faseren en een aantal plannen ‘on hold’ te zetten voor wat betreft planvorming en verwervingen. De stadsregio en de regiogemeenten willen voorkomen dat er overaanbod van bedrijfsruimte ontstaat. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn voor kwalitatieve bedrijfsontwikkeling. Dat gebeurt door afstemming, deels op regionaal niveau en deels op subregionaal niveau.

In het Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB) maken de stadsregio en de regiogemeenten afspraken met elkaar over afstemming van vraag en aanbod van bedrijfsruimte, monitoring van vraag en aanbod, grondprijzen, herstructurering van bedrijventerreinen, zorgvuldig ruimtegebruik en – beheer en het toepassen van de SER-ladder.

SER-ladder

Het idee achter de SER-ladder (tegenwoordig officieel ‘ladder voor duurzame verstedelijking’) is dat alle mogelijkheden op bestaande bedrijventerreinen moeten worden benut voordat er een nieuw terrein mag worden aangelegd. De ladder heeft drie treden: 1. Is de behoefte kwantitatief en kwalitatief voldoende aangetoond? 2. Zijn alle inbreidingsmogelijkheden in de afweging meegenomen? 3. Voldoet het plan aan de eisen van intensief ruimtegebruik? Voor plannen die ‘on hold’ zijn gezet wordt elke twee jaar getoetst of die status blijft gehandhaafd of dat de plannen de status van doorgaan krijgen.

Bestaande mogelijkheden benutten

Fasering van de plannen betekent dus dat sommige plannen doorgaan en andere voorlopig ‘on hold’  worden gezet. Voor plannen die in principe kunnen doorgaan zal de gemeente in de toelichting van het bestemmingsplan moeten aantonen dat aan de criteria van de SER-ladder kan worden voldaan.

Afspraken in BOV’s

De afspraken uit het Regionaal Programma Bedrijventerreinen worden overgenomen in de Bestuurlijke Overeenkomsten (BOV’s) die de stadsregio en de twintig regiogemeenten met elkaar sluiten. Onderdeel van de BOV’s wordt ook het protocol van de SER-ladder. Nu de stadsregioraad  het RPB heeft vastgesteld  moet het nog door de provincie Gelderland worden vastgesteld. Als dat eenmaal een feit is worden de afspraken operationeel.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.