Regionaal verkeersmodel ijken met VENOM

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Ruim een maand is het verkeersmodel VENOM (Verkeerskundig Noordvleugel Model) operationeel en in gebruik voor de hele Metropoolregio. VENOM wordt ingezet om verkeer- en vervoerstromen in kaart te brengen en om inzicht te geven in de veranderingen naar de toekomst.

Een verkeersmodel kan de gevolgen van projecten, maatregelen en beleid op het gebied van ruimte, mobiliteit en infrastructuur berekenen op landelijk, regionaal en lokaal niveau.

Eigen regionale model
Voor alle partners houdt VENOM in dat zij de beschikking krijgen over regionale matrices waarmee ze hun eigen lokale en regionale model kunnen ijken, waardoor deze aan kwaliteit wint. Door afstemming over de vulling van de regionale en lokale modellen groeit ook het draagvlak voor en consistentie tussen de verschillende modelresultaten.

Brede toepassingen
Toepassingen van VENOM zijn bijvoorbeeld studies naar vervoerwaarde- en bereikbaarheid, verkenningen en tracéstudies, subsidiebeoordelingen en milieuonderzoeken. Projecten die inmiddels van VENOM gebruik maken zijn onder andere: de verkenning doortrekking Amstelveenlijn, project Duinpolderweg, actualisatie verkeersmodel Zaanstad en het MIRT onderzoek ‘Study Station Schiphol’.

Partners
Aan VENOM hebben meegewerkt: de Stadsregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, Rijkswaterstaat West-Nederland Noord en negen andere regionale en lokale overheden in de Metropoolregio Amsterdam. De Stadsregio beheert VENOM namens alle partners en houdt zich bezig met de ontwikkeling, actualisatie en het onderhoud. Ook biedt de Stadsregio ondersteuning aan partners bij het toepassen van het model.

 
Auteur: Marieke Hut

@VENOM

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.