Regionaal busvervoer Arnhem-Nijmegen op regionaal groen gas

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vervoersbedrijf Hermes koopt groen gas in voor het regionale openbare busvervoer bij energieproducent Afvalwerking Regio Nijmegen (ARN). Dat betekent dat de bussen in de regio Arnhem-Nijmegen met ingang van de nieuwe tienjarige concessieperiode (december 2012 t/m december 2022) op regionaal geproduceerd groen gas rijden. Dit is uniek in Nederland.

Juli  2011 werd het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen gegund aan Hermes. De Stadsregio Arnhem Nijmegen had als verantwoordelijke opdrachtgever een aantal eisen in het bestek opgenomen, waaronder de optie om geen fossiele brandstoffen en 75 procent minder CO2-uitstoot t.o.v. fossiele brandstoffen voor het vervoer te gebruiken.

Invulling aan eisen uit bestek

Kees Luesink is namens de stadsregio verantwoordelijk voor het ov: ‘We zijn erg tevreden over de manier waarop Hermes met de aankoop van regionale groengascertificaten bij ARN invulling geeft aan de eisen uit het bestek. Onze bussen rijden straks op gas dat uit het GFT-afval van onze eigen huishoudens komt.’

Zeer schoon regionaal ov

Niet alleen rijden de bussen in de regio Arnhem-Nijmegen straks op regionaal geproduceerd groen gas, Hermes gaat ook met de nieuwste en schoonste dieseltreinen rijden, de zogenaamde GTW van Stadler, en in Arnhem rijden de emissie-loze trolleybussen. Met 218 groengasbussen en 45 trolleybussen op groene elektriciteit heeft de regio Arnhem-Nijmegen de meeste bussen op groene energie van Nederland.

Koppeling van vraag en aanbod van groen gas
Achter de schermen is ook vanuit het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS) ‘De Groene Hub’ hard gewerkt aan de totstandkoming van de duurzame concessie in de regio Arnhem Nijmegen. De Groene Hub is een van de projecten van De Groene Kracht, de regionale energie- en klimaatagenda in de regio Arnhem Nijmegen. In dit project probeert de gemeente Nijmegen samen met regionale partners om producenten en afnemers van groen gas aan elkaar te koppelen. Hieruit kunnen rendabele businesscases ontstaan, met als doel een groengasmarkt die zichzelf overeind kan houden.

7 kilo GFT-afval is goed voor 1 km met de bus

Jan van der Meer is vanuit De Groene Hub de aanjager geweest van het rijden op GFT-afval van eigen bodem: ‘De vergroening van het openbaar vervoer is een belangrijke stap op weg naar een schonere leefomgeving, minder uitstoot van broeikasgassen, een zekere energievoorziening en een sterkere regionale economie.’

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Vanaf december gaan de bussen van Hermes in omgeving Arnhem-Nijmegen rijden op regionaal geproduceerd groen gas (Foto: Stadsregio Arnhem-Nijmegen)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.