Regio Twente investeert ruim 4,4 miljoen euro in verkeersveiligheid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Regio Twente heeft aan de 14 Twentse gemeenten 4,4 miljoen euro subsidie verstrekt voor maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid.

De subsidies zijn voor de periode 2014-2015; 3,6 miljoen is bestemd voor aanpassingen in de infrastructuur, de overige 0,8 miljoen gaat naar verkeerseducatie en voorlichting.

Regio Twente wil met de aanpak van verkeersonveiligheid het aantal ongevallen en verkeersslachtoffers  in de regio verder verlagen. De ambitie is om het aantal verkeersdoden tot nul terug te brengen onder het motto ‘Maak van de nul een punt’.

Kwetsbare doelgroepen

Het verkeersveiligheidsbeleid richt zich vooral op kwetsbare doelgroepen: jongeren, in het bijzonder de jonge, beginnende bestuurders, fietsers en ouderen. Regio Twente en de 14 gemeenten blijven daarbij inzetten op de aanpak van locaties waar verkeersongevallen plaatsvinden en een veilige schoolomgeving; niet alleen richten de gemeenten zich op de directe schoolomgeving, maar ook om de belangrijkste fiets- en looproutes naar de basisscholen en middelbare scholen.

Integrale aanpak: gedrag

Inmiddels is bijna het gehele Twentse buitengebied tussen de gebiedsontsluitingswegen en stroomwegen als verblijfsgebied (60-kilometerzones) ingericht volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Ook bijna alle gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom (80 en 100 km/uur) zijn volgens die richtlijnen aangepast en voorzien van de juiste strepen op de weg. Daarom wordt de oorzaak voor de meeste verkeersongevallen gezocht  in het verkeersgedrag. Vandaar dat Regio Twente inzet op de integrale aanpak. Naast het aanpassen van (resterende) stukken infrastructuur maakt permanente verkeerseducatie voor alle leeftijdsgroepen een belangrijk onderdeel uit van de strategie, evenals voorlichting/communicatie en handhaving. Zodra de gemeenten hun plannen op het gebied van educatie en voorlichting voor 2015 gereed hebben, is er nog een subsidie voor verkeersveiligheid voor dat jaar.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel

Twente Mobiel en de gemeenten blijven zich inzetten voor een veilige schoolomgeving

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.