Reductie van aantal autoverplaatsingen in de spits door MOBI

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In opdracht van de Europese Commissie start op 27 en 28 maart  in Breda het internationale project MOBI. In dit project wordt het mobiliteitsspel Van5naar4 van DTV Consultants en Organiq in een geheel nieuwe versie ingezet in een zestal Europese landen. Naast Nederland nemen ook België, de UK, Roemenië, Bulgarije en Portugal deel in dit STEER project. In totaal zullen minstens 24.000 werknemers van een groot aantal bedrijven in de zes landen het spel spelen.

Hoofddoel voor de Europese Commissie van het STEER programma is het reduceren van de uitstoot van CO2. Het hoofddoel van het MOBI project ligt in het verlengde en is het realiseren van een reductie (ten minste 20 procent) van het aantal autoverplaatsingen in de spits. Dit doel wordt bereikt met het spelen van het serious game Van5naar4. Werknemers vormen teams en gaan de strijd aan om tenminste één van de vijf werkdagen de spits met de auto te mijden en op een alternatieve manier te reizen, thuis te werken of in ieder geval de spits te mijden.

MOBI werkpakketten
Het MOBI project staat onder leiding van DTV Consultants en kent de volgende werkpakketten:
1. Projectmanagement;
2. It’s all in the game: upgrade Van5naar4 naar versie 2.0 -> vernieuwde website, taalswitch en toevoeging App;
3. Let’s play: implementatie in zes landen met twee campagnes, één in 2013/2014 en één in 2014/2015;
4. Mobility Game Board: monitoring en communicatie richting de spelers;
5. MOBI gamification en dissemination: inbreng van additionele spelelementen en communicatie richting deelnemende bedrijven, werknemers en overig geïnteresseerden.

De Europese Commissie heeft dit project gekozen omdat het bewezen succesvol is (gemiddeld 21 procent minder spitsritten met de auto). Bovendien verwacht de Europese Commissie dat het concept eenvoudig herhaald, opgeschaald of overgedragen kan worden naar andere landen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

MOBI de groene personal coach (Illustratie: DTV Consultants/Organiq)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.