Red de stoep

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Red de stoep is de ludieke titel van een Vlaamse campagne om aandacht te vragen voor het toegankelijk houden van de trottoirs. Een red-de-stoep-team gaat op zoek naar obstakels. Organisator is Mobiel 21, de Vlaamse organisatie voor duurzame mobiliteit.

Voor de campagne, die in 2008 voor het eerst werd gehouden in Leuven, wordt een red-de-stoep-team geformeerd die eerst een probleemanalyse maakt. Waar vinden rolstoelgebruikers, mensen met kinderwagens of reizigers met koffers de meeste obstakels? Daar wordt een rapportje van gemaakt. Het aanpakken van infrastructurele knelpunten zoals veel te smalle stoepen, worden in het kader van campagne niet aangepakt, ‘maar gemeenten krijgen wel in een bijlage een lijst met dergelijke knelpunten’, zegt Vicky Dierckx van organisator Mobiel 21.

Verder worden er in het kader van de campagne acties georganiseerd als een hindernissenparcours, waarbij mensen kunnen uitproberen hoe het voelt om in een rolstoel te zitten, of beloningsacties waarbij correct gestalde fietsen een bedankingsflyer en een zadelhoes krijgen. Ook is er straattheater om de problematiek op een ludieke manier onder de aandacht te brengen.

Organisator is niet een organisatie voor mensen met een handicap, maar Mobiel 21, de Vlaamse organisatie voor duurzame mobiliteit. ‘Zo’n dertig procent van de voetganger heeft zware bagage bij zich of een kinderwagen. Deze groep heeft ook recht op duurzame mobiliteit’, zegt Dierckx

Meestal valt de campagne samen met activiteiten die al het nodige ‘volk’ trekken, zoals het studentenwelkom in Leuven. De campagne wordt ook uitgevoerd in Kortrijk en Waregem. Brussel zou dit jaar ook meedoen, onder het motto ‘gardien le trottoir’, maar op het laatste moment ging dat niet door wegens ‘onvoorziene omstandigheden’.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Het red-de-stoepteam zoekt naar obstakels op trottoirs

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.