Reacties op afschaffen fiets van de zaak
BOVAG, RAI Vereniging en de Fietsersbond zijn tegen het voorstel van staatssecretaris Wiebes van Financiën om te stoppen met de aparte fiscale stimulering voor een fiets van de zaak. De bondgenoten vinden deze maatregel in strijd met de ‘Green Deal’ die is gesloten met staatssecretaris Mansveld van I&M. Daarin staat onder meer dat binnen vijf jaar vijf procent meer fietsgebruik voor woon-werkverkeer wordt gerealiseerd. De ANWB meent dat het stimuleren van het fietsgebruik ook goed kan via de 19 ct kmvergoeding.
Met de invoering van de nieuwe werkkostenregeling (wkr) per 1 januari aanstaande vervalt de status aparte voor de bedrijfsfiets en kunnen alleen nog telefoons, laptops en gereedschappen belastingvrij beschikbaar worden gesteld.
Rai Vereniging
Olaf de Bruijn, directeur van RAI Vereniging vindt het op zijn minst inconsequent dat een bewindsman uit hetzelfde kabinet met één pennenstreek het nakomen van afspraken met staatssecretaris Mansveld onmogelijk maakt.
BOVAG
Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter van BOVAG benadrukt dat 20 procent van de fietsverkoop tot voor kort gebaseerd was op de fiets van de zaak-regeling.
Fietsersbond
Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond wijst op het effect van het stimuleren van de fiets in het woon-werkverkeer op de filevermindering.
ANWB
De ANWB is voor een simpeler belastingsysteem en wil daarom niet een aparte regeling voor de fiets bepleiten. Daarnaast vindt de bond dat vooral het gebruik van de fiets gestimuleerd zou moeten worden, niet perse het bezit. Het stimuleren van het gebruik van de fiets kan goed via de 19 ct kmvergoeding, aldus de ANWB.
Kabinet wil einde maken de aparte regeling voor een 'fiets van de zaak'
Reactie plaatsen •