Railwind-project in 2011 van start

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het idee lijkt de eenvoud zelve: hoog de masten van de spoorleiding enkele tientallen meters op en monteer daarboven windturbines.

Het gaat hierbij niet alleen om meervoudig, en dus efficiënter gebruik van bestaande draagconstructies, ook kan de opgewekte stroom zonder veel transportverlies naar een afnemer: de elektrische trein die onder de molens rijdt. Onlangs sloten projectontwikkelaar in windenergie Evelop – onderdeel van energiebedrijf Eneco – en ProRail een samenwerkingsovereenkomst af om dit plan gestalte te geven. Boven een goederenspoorlijn in het Sloegebied bij Vlissingen komen de eerste 10 tot 15 windturbines. Volgens de oorspronkelijke plannen krijgen de stalen vakwerkmasten een hoogte van ruim 100 meter, bovenop komen windturbines met een vermogen van 2 à 3 megawatt. De bouw van dit Railwind-project gaat in 2011 van start. Een jaar later leveren de molens de eerste elektriciteit. In overleg met gemeenten, provincie en andere belanghebbenden bekijkt het samenwerkingsverband hoeveel turbines er komen. Het eerste Railwind-project krijgt een uitgebreide evaluatie. Zo gaat Kema de veiligheid uitvoerig onderzoeken waarbij ook de beschikbaarheid van het spoor aan bod komt. Mede op basis van deze gegevens wordt besloten over vervolgprojecten bij andere tracés. Evelop en ProRail vragen voor dit pilot-project een innovatiesubsidie aan van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. (RK)

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.