Provincies stellen financiering regionaal ov ter discussie

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Provincies en stadsregio’s zijn bezorgd over de financierbaarheid van het regionaal openbaar vervoer. Zij willen daarom in gesprek met staatssecretaris Wilma Mansveld van IenM.

Het (Interprovinciaal Overleg) IPO en de Stadsregio's kader Verkeer en Vervoer (SkVV) hopen dat het gesprek leidt tot meerjarenafspraken over de financiering van het regionaal ov.

Ongerust over ontwikkelingen
Provincies en stadsregio’s zijn verantwoordelijk voor het regionaal openbaar vervoer, zoals het streek-, stads- bus- en tramverkeer. Zij zijn ongerust over een groot aantal financiële ontwikkelingen in het regionaal openbaar vervoer (ov). Zo constateren zij in een brief aan de staatssecretaris dat  onder andere wordt bezuinigd op de Brede Doeluitkering verkeer en vervoer (BDU), dat de indexering van de BDU achter blijft bij de kostenontwikkeling in het ov en dat de bezuiniging op het studentenreisrecht leidt tot een inkomstenreductie binnen het ov. Ook heeft staatssecretaris Mansveld aangegeven dat de forfaitaire index van de BDU verdwijnt.

Gevolgen voor ov
Deze financiële ontwikkelingen hebben gevolgen voor het regionaal ov. Ze kunnen leiden tot minder aanbod van vervoer (uitvallen van verbindingen) en minder innovaties. Ook kunnen tariefverhogingen een gevolg zijn. Reden voor de organisaties in overleg te willen treden met de staatsecretaris.

bron: ipo.nl

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.