Provincie ZH start proef duurzame bermverlichting

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

De provincie Zuid-Holland is op de N217 en de N214 bij Papendrecht een proef gestart met duurzame bermverlichting die voorzien is van ledlampen en zonnecollectoren. Elke lamp wekt overdag zijn eigen stroom op en kan vervolgens 17 uur lang schijnen. De verlichting heeft een bereik van 800 meter.

Met de proef – die op 20 april startte –, wil de provincie de verkeersveiligheid op provinciale wegen verbeteren, licht- en horizonvervuiling verminderen en energiekosten voor wegverlichting besparen. De rode en witte ledverlichting, die is geïntegreerd in een bermpaal of de geleiderail, zorgt ervoor dat automobilisten een (gevaarlijke) bocht in de weg ruim op tijd zien aankomen.

Besparing door ledverlichting

Door vervanging van de lichtmasten door led-bermverlichting wordt per kilometer weg jaarlijks 3.500 euro bespaard.

Monitoren verkeersveiligheid

Gedurende de proef houdt de provincie snelheidsmetingen op het betreffende wegvak om verbetering van de verkeersveiligheid te monitoren. Ook wordt onderzocht of de LED-bermverlichting goed functioneert in de praktijk en bijvoorbeeld bij het maaien van de berm niet beschadigd raakt.

‘Veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker’

‘Dat is win-win-win’, aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt. ’De proef loopt tot april 2013. We gaan het nauwlettend volgen en als de resultaten goed zijn willen we meer provinciale wegen uitrusten met duurzame led-bermverlichting.’

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Gedeputeerde Ingrid de Bondt van Verkeer en Vervoer installeerde op 20 april een van de Roadleds langs de N214 bij Papendrecht (Foto: provincie Zuid-Holland)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.