Provincie Utrecht: Meer rekening houden met fiets en verkeersveiligheid bij groot onderhoud

donderdag 23 december 2021

De provincie Utrecht gaat voortaan bij groot onderhoud (o.a. bij het vernieuwen van asfalt) meer rekening houden met de knelpunten die er zijn voor fietsers, voor verkeersveiligheid en voor doorstroming.

Een aantal knelpunten in de provincie wordt in de ‘meerjarenplanning studies en verkenningen voor het provinciale wegennet’ toegevoegd of vervroegd. De provincie Utrecht neemt een wegtraject iedere zes tot twaalf jaar onder de loep. Dit begint met een studie of verkenning, enige tijd voordat de vervanging van het asfalt plaats moet vinden. Vervanging van het asfalt was altijd het uitgangspunt om de studie te starten. Vanaf nu worden ook knelpunten voor fietsers en voor verkeersveiligheid in het algemeen zwaarder meegewogen in de keuze een wegtraject te onderwerpen aan verkennend onderzoek.

Knelpunten

Voor verkeersveiligheid is een analyse gedaan naar de grootste verkeersveiligheidsknelpunten. Er zijn in totaal achttien knelpunten verkeersveiligheid toegevoegd aan de meerjarenplanning voor het wegennet voor nader onderzoek. De focus ligt daarbij voornamelijk op de oversteekbaarheid van kwetsbare deelnemers.

Om te beoordelen of een weg voldoet aan de wensen van de fietser, zijn er dertien criteria gemaakt voor kruisingen. Het gaat dan om de veiligheid bij het oversteken, het aantal fietsers, de doorstroming van het verkeer en het soort kruispunt. Aan de hand van het afwegingskader zijn zeventig locaties beoordeeld en ondergebracht in een top veertien. Deze top veertien is meegenomen in de meerjarenplanning voor het wegennet.

Provincie Utrecht: Meer rekening houden met fiets en verkeersveiligheid bij groot onderhoud
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.