Provincie Utrecht en BRU doen aanvraag afschaffing strippenkaart

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Bestuur Regio Utrecht (BRU) en Provincie Utrecht hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) gevraagd om met ingang van 3 november 2011 de strippenkaart af te schaffen in de regio en provincie Utrecht. Als de minister positief besluit op het verzoek dan gaan alle reizigers in de regio en provincie Utrecht vanaf 3 november gebruikmaken van een OV-chipkaart of kunnen een los kaartje kopen in de bus.

In augustus 2009 werd de OV-chipkaart in de regio en provincie Utrecht geïntroduceerd en inmiddels maakt 60 procent van de ov-reizigers gebruik van de OV-chipkaart. Om definitief over te mogen stappen op de OV-chipkaart heeft de minister negen criteria opgesteld waaraan moet worden voldaan zoals bijvoorbeeld kostenneutraliteit. Reizen met de OV-chipkaart kost de reiziger gemiddeld evenveel als reizen met de strippenkaart. De Commissie Kist, ingesteld door de minister van I&M, heeft positief geoordeeld over een kostenneutrale overgang naar reizen met de OV-chipkaart in de provincie en regio Utrecht. Provincie en regio zijn van mening dat ze nu voldoen aan alle criteria en verwachten dan ook groen licht van de minister.

Advies omringende overheden en ROCOV

BRU en Provincie hebben de omliggende overheden en reizigersorganisatie ROCOV om advies gevraagd over het voornemen om de strippenkaart uit te zetten in de bussen en trams. De omringende overheden hebben positief geadviseerd, het ROCOV gaf een negatief advies omdat er naar hun mening landelijk nog teveel problemen zijn. BRU en Provincie oordelen echter dat deze problemen geen belemmering vormen voor de afschaffing van de strippenkaart.

Besluit Minister

De datum 3 november 2011 is nog niet definitief. Het is nu wachten op het besluit van Minister Schultz van Haegen, en daarna moet ook de Tweede Kamer zich nog buigen over het voorstel.

Net als regio en provincie Utrecht wachten ook Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Stadsregio Eindhoven op uitsluitsel van de minister om op 3 november de strippenkaart als nationaal vervoerbewijs af te schaffen. In de andere delen van Nederland is de strippenkaart inmiddels uit het straatbeeld verdwenen.

 
Auteur: Eveline Korving

BRU en Provincie Utrecht zijn van mening dat er geen belemmeringen meer zijn voor de afschaffing van de strippenkaart en hebben een aanvraag bij de minister ingediend. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.