Provincie redt Stoomtrein Zuid-Limburg

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) is gered dankzij de overname van eigendommen door de provincie Limburg. Voor het onderhoud van de eigendommen wordt een onderhoudsfonds ingesteld. In totaal wordt door provincie en gemeenten een bedrag van 12 miljoen euro geïnvesteerd om de spoorinfrastructuur voor de komende 50 jaar te behouden.

De provincie Limburg is bereid 10,5 miljoen euro te investeren onder de voorwaarde dat de vier gemeenten Simpelveld, Kerkrade, Valkenburg en Gulpen-Wittem langs het zogenoemde miljoenenlijntje de overige 1,5 miljoen euro bijdragen.

Duurzame exploitatie museumspoorlijn
De Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij heeft grote financiële problemen. Door de overname van eigendommen zoals spoor, overwegen, kunstwerken en opstallen en het instellen van een onderhoudsfonds is er nu zicht op een duurzame exploitatie van de museumspoorlijn. Op de site van de regionale omroep L1 is ook een filmverslag te zien van dit bericht

Business case
Vanwege de toeristische en economische betekenis willen de Limburgse overheden dit stuk cultureel erfgoed behouden voor Limburg. De provincie en de vier gemeenten verleenden de ZLSM begin dit jaar al een overbruggingskrediet van 200.000 euro onder de voorwaarde dat er begin april 2013 een businessplan zou liggen om de ZLSM in de toekomst veilig te stellen.

Dienstregeling
Dit plan voorziet onder meer in besparing op personeelskosten, aanpassing van dienstregeling, samenwerking met andere ondernemers en vervangingen van materieel door minder onderhoudsgevoelige stoomtreinen. De gemeenten moeten nog definitief beslissen over hun investeringsbijdrage. Ook Provinciale Staten wordt gevraagd om in het kader van de voorjaarsnota te beslissen over de bereidheid om provinciale middelen in te zetten voor het behoud van de ZLSM.

De provincie Limburg en vier gemeenten worden deels eigenaar van de Limburgse stoomtrein en behouden daarmee een deel van de Limburgse spoorinfrastructuur

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.