Provincie Overijssel meldt minder verkeer op haar wegen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Uit de jaarlijkse metingen van de provincie Overijssel blijkt dat er zichtbare gevolgen zijn in het autogebruik op haar provinciale wegen. In 2012 was er op werkdagen 2 procent minder verkeer dan in 2011. De hoeveelheid verkeer in het weekend was zelfs 4 procent lager dan in 2011.

De aanhoudende recessie en de hoge brandstofprijzen lijken zichtbare gevolgen te hebben op het autogebruik meldt provincie Overijssel. In 2012 is er minder met de auto gereden dan het jaar ervoor. Op werkdagen was er 2 procent minder verkeer op de weg dan in 2011. Ook in de weekenden laten we de auto meer staan; er was 4 procent minder verkeer op weekenddagen. De gegevens komen uit de jaarlijkse verkeersintensiteiten-meting van de provincie Overijssel op veel locaties langs provinciale wegen.

Daling autoverkeer in 2012
Circa 75 procent van alle kilometers die worden verreden, zijn autokilometers. In 2012 werden er zo'n 1,6 miljard kilometers afgelegd op provinciale wegen in Overijssel. In de afgelopen decennia (met name de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw) bedroeg de groei van het autoverkeer in Overijssel jaarlijks zo’n 3 tot 4 procent. In 2012 daalde de hoeveelheid verkeer op de provinciale wegen weer. Op werkdagen met 2 procent en op weekenddagen zelfs met 4 procent.

Minder files in Overijssel
De filedruk in Overijssel nam in 2012 sterk af. De filezwaarte lag 27 procent lager dan in 2011. In 2012 lag de filezwaarte op ruim 77.000 kilometerminuten. Ter vergelijking: 5 jaar geleden lag de filezwaarte nog op 250.000 kilometerminuten, ruim drie keer zo hoog.

Oorzaak files veranderd
Niet alleen is de filezwaarte de afgelopen jaren fors afgenomen, ook de oorzaak van files verschuift. In 2007 was 78 procent van de files nog een gevolg van een verkeersknelpunt, in 2012 is dit aandeel gedaald naar 50 procent. In de laatste 5 jaar is de filezwaarte daarmee ten gevolge van verkeersdrukte afgenomen met 80 procent.

Files door wegwerkzaamheden zijn in deze periode met 19 procent afgenomen en files door een verkeersongeval met 32 procent.

Infrastructuur verbeterd
De daling van het aantal files wordt niet alleen veroorzaakt omdat er minder verkeer is, het grootste deel van de daling komt ten gunste van uitbreidingen in de infrastructuur: nieuwe wegen, meer rijstroken en beter benutten van het wegennet.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.