Provinciale subsidie voor containerterminal in Tiel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De provincie Gelderland verleent een subsidie van 460.000 euro voor de aanleg van een containerterminal op bedrijventerrein Medel in Tiel. Op de nieuwe terminal moeten in de toekomst tot 80.000 containers per jaar worden overgeslagen. Enkele weken geleden kreeg de gemeente Tiel  9 ton van het rijk voor een ontsluitingsweg naar de terminal.

De ambitie van de regionale plannenmakers is om van het gebied rond Medel een internationaal vervoersknooppunt, ook wel hotspot, te maken met twee containerterminals en veel verwante bedrijvigheid. Er is een tendens in de logistiek van meer samenwerking tussen grote bedrijven en concentratie van bijbehorende werkzaamheden als ver- of ompakken, verwerken of assembleren. Het vervoer per vrachtwagen, schip of spoor zou zo veel efficiënter verlopen. Naast grote bedrijven die al in de regio zijn zoals Albert Heijn, Blokker of Heinz, mikt de projectgroep op de grote opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Mondiale belangstelling
De regionale projectgroep Logistieke hotspot is benaderd door een Russische hypermarktketen. Het bedrijf met een omzet van 2,5 miljard euro zou er een verzamelpunt van luxe westerse producten willen vestigen, die vanuit Medel naar diverse bestemmingen in Rusland vervoerd kunnen worden. Ook een grote Amerikaanse handelsfirma (omzet 8 miljard dollar) in met name groente en fruit uit Midden- en Zuid-Amerika zou geïnteresseerd zijn in Medel als uitvalsbasis voor Europa.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Medel containerterminal in Tiel

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.