Prototype centraal loket weggegevens gelanceerd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 8 december is in Middelburg het Connekt-project ‘Gegevensuitwisseling Routeplanners en Navigatiesystemen’, GROUN, gestart met de presentatie van een werkend prototype van een centraal loket voor de uitwisseling van weggegevens tussen wegbeheerders en ‘kaartenmakers’.

 Dit project, GROUN, is de opvolger van het project Tegengaan Ongewenste Routes dat vorig jaar door Connekt is gestart op verzoek van het ministerie van V&W om doorgaand verkeer op daarvoor minder geschikte wegen te voorkomen. In het afgelopen jaar vonden er diverse gesprekken en bijeenkomsten plaats om meer betrokkenheid en urgentiebesef te creëren. Deelnemers aan deze gesprekken waren vertegenwoordigers van centrale en decentrale wegbeheerders, kaartenmakers, navigatieproviders en van weggebruikers, vervoerders en verladers. Samen hebben zij een gewenste gezamenlijke aanpak gedefinieerd.  In Middelburg werd in aanwezigheid van bijna alle Zeeuwse wegbeheerders en vertegenwoordigers van verschillende kaartenmakers een start gemaakt met een nieuwe manier van samenwerking tussen wegbeheerders en marktpartijen om de kwaliteit van routeadviezen verder te verbeteren. Ook is een werkend prototype van een Centraal Loket voor de uitwisseling weggegevens in gebruik genomen door alle partijen (www.centraalloketweggevens.nl ).In de komende maanden wordt hiermee ervaring opgedaan. In samenwerking met de koepels van de wegbeheerders organiseert GROUN in de komende maanden regionale bijeenkomsten in de andere regio’s in Nederland. Met deze ervaringen en die uit het gebruik van de eerste versie van het ‘Centraal Loket’ zal ook samenwerking met parallelle trajecten worden gezocht, zoals bijvoorbeeld de Nationale Databank voor Wegverkeersgegevens.

Het gebruik van navigatiesystemen zorgt in sommige gevallen tot overlast als voertuigen over ongewenste routes worden geleid. Een belangrijk deel van de oplossing zit in het organiseren van een effectieve uitwisseling van gegevens over ongewenste routes tussen wegbeheerders en marktpartijen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.