ProRail moet tarieven voor lichte treinen verlagen

vrijdag 24 juli 2015
timer 1 min
De tarieven voor lichte treinen die ProRail berekent aan vervoerders moeten worden verlaagd. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten na een klacht van de spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia over die tarieven.


Deze regionale vervoerders rijden voor hun personenvervoer vaak met lichte treinen. Dit zijn treinen onder de 120 ton. Voor deze lichte treinen moest hetzelfde tarief worden betaald als voor treinen van 160 ton. ACM heeft ProRail nu de opdracht gegeven om de gewichtsklassen opnieuw in te delen. Hierbij moet meer rekening worden gehouden met lichte treinen.

Kosten door treingebruik 

De tarieven die ProRail berekent aan vervoerders voor het gebruik van het spoor moeten voldoen aan de Spoorwegwet. In deze wet staat dat de tarieven moeten zijn gebaseerd op de kosten die worden veroorzaakt door treingebruik, zoals slijtage van het spoor en wissels.

De aanleiding voor de klacht is dat de tarieven voor spoorvervoerders in 2015 en 2016 aanzienlijk stijgen. Het totale bedrag dat ProRail via de tarieven in rekening wil brengen, stijgt met 18 procent: van €279 miljoen in 2014 naar €330 miljoen in 2016.

Lees hier meer over het besluit van ACM.

 
Auteur: Else Adriaans

Regionale vervoerders rijden vaak met lichte treinen voor personenvervoer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.