ProRail meet wachtrijeffecten bij overgangen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Met een nieuwe ‘WachtrijTool’ heeft ProRail een hulpmiddel laten ontwikkelen voor het berekenen van huidige, en het voorspellen van toekomstige verkeershinder door gesloten spoor- en brugovergangen. Enerzijds wil ProRail daarmee zelf een beeld vormen van de werkelijke invloed van spoorverkeer op de omgeving. Anderzijds kan de tool wegbeheerders helpen bij het efficiënt vaststellen van effecten van gewijzigde of nieuwe spoor-, dan wel brugovergangen.

Hennie van Lieshout, vakdeskundige Functioneel Beheer Overwegen bij ProRail legt uit dat de rekenresultaten van de tool bijvoorbeeld het verschil kunnen maken bij de afweging voor een tunnel bij een overgang of voor een andere ruimtelijke inrichting. Het nieuwe hulpmiddel betreft een Excel-tool dat door Goudappel Coffeng in opdracht van ProRail is ontwikkeld om vrij snel een eerste, verkennende analyse te doen op wachtrijen die ontstaan bij sluiting van spoorweg- of brugovergangen.

 

Op basis van ingevoerde openings- en sluitingstijden van de betreffende overgang, samen met ingevoerd verkeersaanbod op de kruisende weg, berekent de tool de wachtrijlengte, wachtrijduur, het aantal gehinderde voertuigen en het aantal voertuigverliesuren per (spoor)wegsluiting, uitgaande van verkeersstroomtheorie. De tool bevat ook scenariomanagement, waardoor meerdere overgangen en perioden kunnen worden bewaard en opgeroepen. What-if analyses kunnen eenvoudig met het  scenariomanagement worden uitgevoerd. De ontwikkeling van de tool is geïnitieerd en gefinancierd door ProRail in het kader van de proef ETMET (elke 10 minuten een trein).

 

De tool maakt ook snel inzichtelijk wat de gevolgen zullen zijn van een intensivering van het aantal passerende treinen, zonder (relatief dure) microsimulaties te doen. Voor zo’n berekening is onder meer gesproken met de gemeente Borne. Deze gemeente ligt aan de spoorlijn Deventer Oldenzaal, waarvoor uitbreiding van het aantal goederentreinen is voorzien. Nu is het vaak zo dat gemeenten aankloppen bij ProRail wanneer zij klachten vanuit burgers binnen krijgen over overlast (in de vorm van wachtrijen) bij een spoorwegovergang. Met deze tool kan de reactieve rol van ProRail en gemeenten veranderen in een proactieve rol.

 
Auteur: Eveline Korving

De ‘WachtrijTool’ beidt hulp bij het berekenen van huidige, en het voorspellen van toekomstige verkeershinder door gesloten spoorwegen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.