ProRail bereidt zich voor op herfstweer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Spoorbeheerder ProRail maakt zich op voor de herfst. Er worden 487 extra spoorwissels aangesloten op het monitoringssysteem POSS om afwijkingen tijdig waar te nemen. Ook wordt Sandite, zand- en metaalgel, ingezet om de sporen stroever te maken.

De zand- en metaalgel Sandite maakt het spoor stroever. Dit voorkomt vertragingen, omdat machinisten bij gladde sporen langzamer optrekken en remmen. De gel wordt vóór de ochtendspits op vaste trajecten aangebracht waar regelmatig gladheid optreedt en indien nodig ook tijdens de avondspits en in het weekend. De gelinstallaties die onder de reizigerstreinen zijn geplaatst, worden met gps bediend. De pomp die de gel aanbrengt is automatisch bestuurbaar en de machinist op de trein hoeft hier niets voor te doen.

Monitoringssysteem POSS

Naast deze preventieve herfstmaatregelen heeft ProRail opdracht gegeven aan Strukton om 487 extra spoorwissels aan te sluiten op het monitoringssysteem POSS. Met het POSS-systeem kan op afstand actuele informatie worden verstrekt over wissels, wielkwaliteitsmetingen, assentellers en overwegen. POSS registreert alles wat afwijkt van de norm en herkent daardoor afwijkingen voordat deze tot een storing leiden. Na aansluiting zijn ruim 1850 cruciale wissels op het Nederlandse spoornet uitgerust met dit monitoringssysteem.

Deze voorzorgsmaatregelen moeten vierkante wielen en wielflenzen voorkomen. Door deze tijdige maatregelen kunnen de kosten in het onderhoud beperkt worden en het reizigerscomfort gewaarborgd.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.