Promovendus onderzoekt levensduur infrastructuur
Jules Verlaan, opleidingsdirecteur Construction Management & Engineering aan de TU Delft, is gepromoveerd met zijn proefschrift ‘Afschrijven op publieke infrastructuur’. Daarin waarschuwt hij onder meer voor het ‘duizend-bruggen-probleem’.
Het proefschrift is een exploratieve studie naar de financieel-economische implicaties van de invoering van een baten-lastenstelsel bij de Nederlandse Rijksoverheid voor de instandhouding van civieltechnische netwerken.
Doel is om als professioneel opdrachtgever op basis van bedrijfseconomische beginselen de instandhoudingsactiviteiten optimaal te sturen. Hiermee kan een infrastructuurnetwerk effectief en efficiënt blijven voldoen aan de maatschappelijke wensen en behoeften naar vervoer en transport.
Op die manier kan bijvoorbeeld Rijkswaterstaat problemen zoals bij de Merwedebrug veel eerder tackelen. Dat zegt hij tegen Cobouw. Volgens Verlaan ‘rekt’ Rijkswaterstaat de levensduur van bruggen zoveel mogelijk, omdat onvoldoende geld voorhanden is. Hij pleit voor een ‘boekhoudsysteem’.
En daardoor worden de kosten alleen maar hoger, meent hij. Er zijn berekeningen die aangeven dat de rekening in de miljarden loopt. Dit noemt hij het ‘duizend-bruggen-probleem’: veel viaducten en bruggen lopen binnen tien jaar tegen meer problemen aan.
Download het proefschrift ‘Afschrijven op publieke infrastructuur’.
De Merwedebrug
Reactie plaatsen •