Projectbureau A2 Maastricht wint VIO-prijs 2017
Dit project scoorde overall gezien het meeste punten op de criteria doorstroming, veiligheid, leefbaarheid, duurzaamheid & lifecycle, kosten-baten, ontwerpproces, innovatie & originaliteit en complexiteit.
Vijf deelnemers
De jury, onder leiding van John Boender van het CROW, had de taak om vijf deelnemende projecten punt en toe te kennen op deze criteria. De deelnemende projecten waren:
1. Project verbreding A27/A1, ingezonden door 3Angle
2. N211, ingezonden door Anteagroep
3. Fietsbrug N31, ingezonden door AWV
4. A2 Maastricht, ingezonden door Projectbureau A2 Maastricht
5. Renovatie Velsertunnel, ingezonden door Rijkswaterstaat
Project A2 Maastricht scoorde maximale aantal punten op leefbaarheid en complexiteit. Renovatie Velsertunnel scoorde maximaal op innovatie en originaliteit, maar behaalde in totaal toch minder punten. Fietsbrug N31 werd derde en scoorde vooral hoog op duurzaamheid & lifecycle en kosten-baten.
Virtual Design and Construct
De VIO-dag stond in het teken van ‘Virtual Design and Construct’ (VDC). Deelnemers konden dit aan den lijve ervaren: met een VR-bril op werden zij meegenomen in virtuele werelden van ontwerpers.
Verder nam Marc Verheijen, auteur van het boek Infratecture, de ontwerpers mee in het integraal ontwerpen van infrastructuur. Elvin Spoelder (RHDHV) en Frank Kaalberg (TV RoTS/Witteveen+Bos) legden uit wat Virtual Design and Construct voor de A1 Apeldoorn - Azelo in Nederland en bij de Ring Antwerpen in België betekent.
’s Middags gingen de aanwezigen aan de slag met de vraag hoe VDC gebruikt kan worden in het ontwerpproces en werd de impact van open data op het ontwerpproces besproken. In een mini-ontwerphackathon kon infrastructuur worden ontworpen voor de zelfrijdende auto.
Ook was er aandacht voor de manier waarop werkgevers hun personeel opleiden op het gebied van wegontwerp en werden geslaagde ontwerpcasussen van de N18 en de Prinses Beatrixsluis doorgenomen.
Reactie plaatsen •