Proeftuin Olympus zet elektrische mobiliteit in stroomversnelling

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Olympus, de nieuwe Belgische proeftuin voor elektrische fietsmobiliteit, is op 3 mei voortvarend en met brede steun van start gegaan. In totaal 110 bedrijven, overheden en kennisinstituten participeren in dit initiatief dat zich sterk maakt voor een nationaal deelfietssysteem met (elektrische) fietsen.

Elektrische fietsen voor het woon-werkverkeer zitten weliswaar in de lift in Belgie, maar ontbreken nog in publieke deelfietssystemen. Eerste Olympus-actie is de lancering van een innovatieve aanbesteding rond elektrische mobiliteit door: Bleu-bike-aanbieder, Blue-mobility, het IWT, agentschap voor innovatie door wetenschap en techniek, de Belgische Spoorwegen, NMBS, de steden Gent, Hasselt, Leuven en Antwerpen en De Lijn, de Vlaamse bus- en tramvervoerder.

Met deze aanbesteding zoeken de partners naar oplossingen voor automatische laadstations voor (elektrische) deelfietsen in steden en gemeenten. Deze stations worden ingezet in het nationale deelfietsaanbod van Blue-mobility, in nauwe samenwerking met de spoorwegen en De Lijn.

Eén aanbestedingsprocedure

De aanbesteding start vanuit Gent, Hasselt, Leuven en Antwerpen en wordt uitgebreid naar alle Belgische steden en gemeenten. Zo kan iedere gemeente de eigen automatische uitleenstations voorzien van laadstations op zelf gekozen plaatsen, zonder zelf een aanbestedingsprocedure te moeten lanceren. Dat kan zijn aan het treinstation, op 'park & ride' plaatsen, aan een bushalte of  in het stadscentrum.

Platform Olympus

Olympus verzamelt en evalueert via een open dienstenplatform kennis en informatie over elektrische voertuigen, laadpalen, verbruik, betalingen en verkeer. Ook nieuwe dienstverleners kunnen projecten lanceren op dit platform.

Bleu-bike deelfietssysteem

Blue-mobility biedt met het deelfietssysteem Bleu-bike een oplossing voor de ‘laatste kilometer’ na gebruik van het openbaar vervoer. Dit deelfietssysteem is operationeel in een groot aantal NMBS-treinstations, in nauwe samenwerking met de daar gevestigde fietspunten en wordt  nu met het Olympus project uitgebreid met elektrische fietsen en scooters.

110 Belgische overheden, bedrijven en kennisinstituten nemen deel in de Olympus-proeftuin voor elektrische mobiliteit

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.