Proef met zonnecellen en -collectoren en trillingen uit het wegdek

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Ingenieursbureau Tauw en de Universiteit Twente gaan samen met de provincie Overijssel op de N34 bij Hardenberg een proef doen met opwekken van energie uit het wegdek.

Alle Nederlandse wegen achter elkaar hebben een lengte van circa 137.000 kilometer. Een immens oppervlak dat niet alleen te gebruiken is voor transport, maar dat ook grote hoeveelheden energie zou kunnen opleveren. De hoeveelheid opgewekte stroom zal aanvankelijk niet veel zijn, maar wellicht wel voldoende om daarmee energiezuinige ledlampen te kunnen laten branden, meent Simon Bos van Tauw.

 

Kristallen

Elektriciteit opwekken uit het wegdek kan bijvoorbeeld door het trillen van het wegdek te gebruiken. Dit kan met zogeheten piëzo-elektrische elementen; kristallen die onder druk elektrische stroom genereren. Naden in de weg of voegovergangen zouden tijdens het passeren van voertuigen zo sterk trillen dat het de moeite waard is om hiermee energie op te wekken.

 

Zonne-energie

Volgens Bos valt het aanbrengen van de kristallen ook goed te combineren met andere manieren van elektriciteitsopwekking. Zonnepanelen, bijvoorbeeld, die onder een doorzichtige laag in het wegdek zijn aangebracht, is een project waar TNO onder de naam SolaRoad mee bezig is. In Noord-Holland komt bij wijze van proef een tweebaans fietspad waarbij over een lengte van 100 meter in het wegdek ingebouwde zonnecellen liggen. De toplaag is ruw gemaakt om ervoor te zorgen dat de fietsers er veilig op kunnen fietsen. Het systeem zal naar verwachting 50 kWh aan elektriciteit per vierkante meter per jaar kunnen opbrengen.

 

Warmte

Dat zonne-energie niet alleen elektriciteit maar ook warmte kan leveren is al langer bekend van het gebruik van zonnecollectoren op het dak. Maar dergelijke zonnecollectoren, in feite lange, met water gevulde buizen, zijn ook onder te brengen in asfaltwegen. Het mes snijdt aan verschillende kanten: ’s zomers is er warmte te winnen, terwijl tegelijk het asfalt koel blijft, wat de levensduur ten goede komt. ’s Winters kan de asfaltcollector koude leveren en tevens wegen ijsvrij houden, waarbij zowel warmte als koude vooral te gebruiken is voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

 

 

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Asfaltzonnecollectoren zoals asfaltenergiebuizen van Road Energy Systems worden aangebracht in het wegdek. Foto: Ooms Avenhorn Groep

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.