Proef met solar-ledverlichting op Limburgse provinciale wegen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

De Provincie Limburg gaat op de N273 en de N270 solar-ledverlichting aanbrengen ter verhoging van de verkeersveiligheid.

Solar-leds zijn leds, voorzien van accu, die opgeladen wordt door zonne-energie en bij het invallen van de schemering gaan knipperen. Door het gebruik van een super condensator is het in de winterperiode mogelijk om langer energie/licht af te geven.

Geleiding

De solar-leds worden ingeboord in de rijbaan van de N273 nabij Thorn, en in een parallelweg langs de N270 (Eindhoven-Well). Op de N273 geven ze geleiding aan het gemotoriseerde verkeer. Door het knipperen worden automobilisten geattendeerd op de naderende bochten, zodat zij op tijd snelheid minderen. Op de parallelweg geleidt deze verlichting vooral (brom)fietsers. De knipperende leds vormen aan weerszijden van de rijbaan een lijn. Deze lijn is ondanks verblinding goed en veilig te volgen en te overrijden.

Proef

Het gebruik van de solar–ledverlichting is een proef. Na evaluatie wordt gekeken of deze verlichting ook op andere verkeersonveilige plaatsen kan worden aangebracht om de veiligheid voor de weggebruiker te verbeteren.

 
Auteur: Joske van Lith

De provincie Limburg gaat een proef doen met solar-ledverlichting en wil daarmee de verkeersveiligheid verbeteren

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.