Proef met snelheidsslot van start

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Deze zomer rijden in de provincies Noord- en Zuid-Holland zo’n 80 automobilisten rond met een snelheidsslot of snelheidsmonitor. Het ministerie van IenM wil weten of deze systemen voldoen als strafmaatregel voor notoire snelheidsovertreders.

Voor de proef werden automobilisten gezocht die ‘geregeld in de clinch liggen met het snelheidsregime’, aldus de site van de proef, www.automobilistmetpit.nl. Volgens projectleider Joris Kessels kwam er een gemêleerd gezelschap af op deze beschrijving. ‘Zowel mensen die geïnteresseerd zijn in het systeem, als mensen die hun leven willen beteren.’ Het snelheidsslot zorgt ervoor dat mensen niet harder kunnen rijden dan de geldende snelheidslimiet, terwijl de snelheidsmonitor bij overschrijding van de maximumsnelheid eerst alleen een melding geeft. Pas na enige tijd van overschrijding, gaat ook hier het snelheidsslot functioneren. Het systeem lijkt op de proef met ISA in Londen, in 2009, maar er zijn ook verschillen. De 20 automobilisten in Londen konden een knop indrukken als ze het snelheidslot wilden inschakelen. In de Nederlandse proef hebben automobilisten juist een (nood)knop om het systeem buiten werking te zetten. Voordat de proefrijders de weg op gaan wordt de benodigde digitale kaart voor de proef, nog verder gecontroleerd. Maar mocht er een snelheidslimiet niet goed instaan, dan kan de bestuurder de noodknop gebruiken. Belangrijke onderzoeksvraag is hoe automobilisten zich gaan gedragen met een dergelijk apparaat in de auto: hoe vaak en in welke situaties gebruiken ze de noodknop? De resultaten van de proef wegen mee in de beslissing of deze systemen geschikt zijn als maatregel voor notoire snelheidsovertreders; bijvoorbeeld als laatste kans voor in beslagname van het rijbewijs.

Het systeem wordt geleverd door Technolution. Oranjewoud begeleidt de proef en DTV Consultants doet de evaluatie. De deelnemende automobilisten rijden 3 maanden met het kastje rond. De totale tijd van de proef, inclusief in- en uitbouw van de apparatuur, is 8 maanden.

 

 

 

 
Auteur: Margriet Verhoog

Het snelheidsslot zorgt ervoor dat mensen niet harder kunnen rijden dan de geldende maximumsnelheid.Foto: Technolution

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.