Proef met persoonsgebonden mobiliteitsbudget bij de buren

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het VIM (Vlaams Instituut voor Mobiliteit) gaat 25 bedrijven begeleiden bij hun overstap naar een ‘intelligent mobiliteitsbudget’.

Met het mobiliteitsbudget bepalen werknemers zelf hoe zij naar het werk gaan: met de auto, het ov, een (elektrische) fiets of een combinatie van verschillende vervoermiddelen. Momenteel wordt dit budget bij de meeste Vlaamse bedrijven ingevuld met  een aanbod aan bedrijfswagens. Zo rijden er ongeveer 500.000 rond in België.

Proefomgeving met werknemers
Binnen dit begeleidingsproject gaat het VIM na wat de belangrijkste operationele organisatorische knelpunten zijn voor bedrijven om de bedrijfsauto los te laten. Daarnaast worden de functionaliteiten van verschillende technische applicaties onderzocht, waarvan er 3 ingezet worden tijdens een testfase met minstens 250 werknemers. Zo wordt bekeken welke kostenreductie en vermindering van voertuigkilometers het invoeren van een intelligent mobiliteitsbudget effectief met zich meebrengt. En hoe het precies zit met fiscale aspecten en sociale zekerheid.

Gedragsverandering
Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: ‘Voor het verduurzamen van het woon-werkverkeer is de realisatie van het mobiliteitsbudget een belangrijke pijler. Met dit project willen we een gedragsverandering stimuleren waardoor werknemers zich op een meer duurzame manier kunnen verplaatsen, met minder autokilometers tot gevolg. Voorstellen en beslissingen over de concrete invoering van het mobiliteitsbudget in bedrijven kunnen werkgevers en werknemers best in onderling overleg uitwerken. Het moet zowel voor de werknemer als voor de werkgever duidelijk zijn hoe het mobiliteitsbudget praktisch technisch georganiseerd wordt en wat dit aan vervoersmogelijkheden allemaal precies kan inhouden, inclusief de juiste financiële en fiscale gevolgen op het vlak van de kosten en het loon.’

Kosten
De totale projectkost van ‘I-mobiliteitsbudget’ bedraagt € 438.102. Het project loopt tot midden 2016. Eerder deze week maakte het VIM ook al bekend een flexwerkproject te starten; hiermee moeten de filekilometers omlaag. 

 
Auteur: Marieke Hut

Belgische trein

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.