Proef met het belonen van veilig rijgedrag via een app

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Ongeveer 40 medewerkers van adviesbureau Berenschot gaan deze zomer meedoen met een proef om veilig rijgedrag te belonen. Athlon car lease gaat daarvoor een app gebruiken die zaken registreert als hard optrekken, hard door de bocht, hard remmen, bellen en sms-en tijdens het rijden en snelheidsovertredingen.

De app is vergelijkbaar met die van verzekeraar PolisVoorMij, die een verkeersveiligheidprijs won op het NVVC 2012. Daarbij krijgen automobilisten die veilig rijgedrag vertonen korting op hun autoverzekering.

Belonen

De proef bij Berenschot wordt gevolgd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM). Het ministerie heeft de Vrije Universiteit opdracht gegeven het concept te evalueren. Resultaten worden begin 2013 verwacht. Onderzoek van onder andere de SWOV en de Rijksuniversiteit Groningen heeft aangetoond dat het monitoren en belonen van goed rijgedrag effectieve instrumenten zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Andere initiatieven

Het ministerie is ook betrokken bij initiatieven van verzekeraars om rijgedrag te registreren.  Zo biedt Univé E-support aan. Voor 5,95 euro per maand bovenop de verzekeringspremie wordt de auto uitgerust met signaal waardoor hulpdiensten automatisch gewaarschuwd worden bij een ongeval. Dit systeem registreert ook verschillende variabelen over het rijgedrag.

Onderzoek

Een woordvoerder van het ministerie meldt dat IenM bijdraagt aan onderzoek van de verzekeraars naar de correlatie tussen te registreren variabelen en verkeersveiligheid en schades, het terugkoppelen van geregistreerd rijgedrag aan de klant, en de mogelijke consequenties voor de bestuurder.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Veilig rijgedrag belonen met hulp van een app die zaken registreert als hard optrekken, hard door de bocht, hard remmen, bellen en sms-en tijdens het rijden en snelheidsovertredingen (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.