Proef met fietsersairbag geslaagd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

 Op de Automotive Campus in Helmond is de fietsersairbag met succes getest. De grote airbag blies zich met een knal razendsnel op. Over vijf jaar is de fietsersairbag klaar om toegepast te worden in nieuwe auto’s. Dat zei Jan Olsson, directeur van researchafdeling van Autoliv, een van de grote airbagproducenten van de wereld.

Bij frontale botsingen kan toepassing van de fietsersairbag in combinatie met een automatisch remsysteem naar schatting 70 procent minder zwaargewonden en doden onder fietsers opleveren.

Lichte hersenschudding

De klap in Helmond leverde de dummy op de fiets een theoretisch hoofdletsel van 499 HIC (Head Injury Criterion, de grootheid waarmee veiligheidsinstituten rekenen). Dat is te vergelijken met een lichte hersenschudding. ‘Een goed resultaat’ volgens Theo Zeegers, namens de Fietsersbond betrokken bij het project. Zonder airbag zou de dummy bij deze snelheid (40 kilometer per uur) ongeveer een fatale 2000 HIC hebben opgelopen. De fietsersairbag is ontwikkeld in het SaveCAP-project, waarbij TNO, de Fietsersbond, Centraal beheer/Achmea en Autoliv samenwerken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu droeg twee miljoen euro bij aan het project.  

Sensor

De fietsersairbag is een belangrijke vernieuwing. Volvo heeft al een model auto met een airbag en een automatisch remsysteem voor voetgangers. Voor fietsers zijn deze twee voorzieningen net even lastiger te realiseren. Fietsers moeten eerder gedetecteerd worden. Voor een voetganger is een sensor die recht vooruit iets detecteert voldoende, voor een fietser niet. Met de sensor die nu in het SaveCAP-project is ontwikkeld, zijn fietsers in een range van 40 graden te detecteren. De fietsersairbag (die ook zeer effectief is voor voetgangers) is groter dan de voetgangersairbag en bedekt vooral ook de deurstijlen. Maar het duurt nog zeker vijf jaar voor hij klaar is om in de eerste automodellen te worden geplaatst.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.