Proef met elektrische lijn 4 in Maastricht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Veolia Transport Limburg gaat een tweetal elektrische bussen van het merk Ebusco en BYD in de praktijk testen. De bussen worden van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 mei 2013 ingezet op de reguliere lijndienst van lijn 4 in Maastricht.

De proef moet inzicht geven in de verschillende aspecten die komen kijken bij het rijden met elektrisch materieel. Daarbij wordt gekeken naar onder andere energieverbuik, oplaadtijd, comfort en kwaliteit van de accu.

Houdt de accu het vol?

De proef vindt plaats in Maastricht op lijn 4 (Waldeckpark - Academisch Ziekenhuis) en moet zoveel mogelijk de echte operatie benaderen. Er wordt dus met passagiers gereden en alle gebruikelijke stops worden gemaakt. De bus wordt gedurende de dag niet bijgeladen. Mochten de accu’s van de bus gedurende de dag ‘leeg’ raken dan wordt de dienstregeling, zonder hinder voor de reiziger, overgenomen door een reguliere dieselbus. De komende maanden worden ook nog bussen van andere merken getest.

Innovatieve bussen zonder emissie

De test met de elektrische bussen maakt deel uit van het project om de mogelijkheden van innovatieve bussen zonder emissie te onderzoeken. De provincie Limburg, Veolia, de gemeente Maastricht, Imtech en ING voeren dit project uit in nauwe samenwerking met de Stichting Zero Emissie Busvervoer. De inzet van elektrische bussen moet in de toekomst bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid in de stad. De bussen stoten geen CO2 uit, wat positieve gevolgen heeft voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Daarnaast zijn de bussen veel stiller en veroorzaken ze minder trillingen.

Informatie meenemen bij nieuwe concessie

Het is het voornemen om eind 2013 twee Zero Emissie bussen aan te schaffen, die structureel worden ingezet in Maastricht. De inzet van deze bussen levert veel informatie op over het functioneren van elektrische bussen in de praktijk. De opgedane ervaringen leveren ook input voor het openbaar vervoer in de nieuwe concessie Limburg.

 
Auteur: Joske van Lith

Veolia Transport Limburg gaat onder andere de elektrische bus van Ebusco testen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.