Proef elke tien minuten een trein succesvol

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De proef ‘elke tien minuten een trein’ die begin september op het traject Amsterdam – Utrecht – Eindhoven is gehouden, is succesvol geweest. Dat laat minister Eurlings weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september 2009 hebben Prorail, NS en KNV spoorgoederenvervoer in de spitsuren elke tien minuten een trein laten rijden. Doel was om vast te stellen welke condities moeten zijn ingevuld om elke tien minuten een trein op het betreffende traject tijdens de spits op een goed uitvoerbare wijze mogelijk te maken.

 

Hoewel er – gezien de beperkte proefperiode van de pilot – geen conclusies kunnen worden getrokken, is er volgens de spoorsector sprake van een succesvolle proef. Ook de reizigers (80%) waren tevreden. Voor zover reizigers die niet of minder tevreden waren, was dat vooral te wijten aan de inzet van kortere treinen, ander materieel en de deels gewijzigde aansluitingen op andere treinen. De frequente dienstregeling bleek, mede dankzij de goede voorbereiding en het uitblijven van incidenten (geen materieel- en infrastoringen en goede weersomstandigheden), betrouwbaar uit te voeren.

 

Het voornemen van de spoorsector is om in 2010 op hetzelfde traject meer proeven uit te voeren, waaronder een vierweekse praktijkproef in het najaar. Half april wordt hier een definitieve beslissing over genomen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.