Proef elektrische bussen in ’s-Hertogenbosch geslaagd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De proef van de provincie Noord-Brabant en gemeente ’s-Hertogenbosch met de kleine elektrische bussen - de 220Xpress - is succesvol afgerond.

De afgelopen 3 jaar is ervaring opgedaan met de betrouwbaarheid van 100 procent elektrische bussen voor stadsvervoer. Er was nauwelijks sprake van storing.

De proef startte in april 2010; twee elektrische bussen reden aanvullend op de reguliere dienstregeling door het centrum van de stad ’s-Hertogenbosch en sinds november 2012 ook tussen het station en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op 1 juli wordt de proef officieel afgerond. Onderzocht wordt of de elektrische bussen op termijn elders binnen de normale dienstregeling kunnen worden ingezet.


Elektrisch vervoer goed vervoersalternatief
Doel van de proef met de 220Xpress-bussen was om de techniek van de bussen te testen als schoner, stiller én betrouwbaar openbaar vervoersalternatief. Uit de proef is gebleken dat de bussen goed inzetbaar zijn en de volledige diensten probleemloos kunnen rijden. Bij het testen van de bussen kwam naar voren dat de accu’s tijdens strenge vorst op de proef worden gesteld; bij vorst moet rekening worden gehouden met een langere oplaadtijd. Ook zijn aanpassingen gedaan aan de verwarmingselementen van de bus om hem goed te kunnen verwarmen. Na deze verbeteringen voldoet de techniek van de bussen goed.

Praktijkproeven
De kennis opgedaan met deze praktijkproef wordt meegenomen in de stappen op weg naar busvervoer zonder vervuilende uitstoot. De provincie zet zich in om deze ambitie voor 2025 waar te maken. Met praktijkproeven op grotere schaal, met grotere elektrische bussen, wordt gekeken hoe deze verder vorm te geven.

 
Auteur: Joske van Lith

De proef met de lektrische bussen is geslaagd. Onderzocht wordt of nu ook de inzet van grote elektrische bussen kan worden getest.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.