Prima fietspad, saaie omgeving

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Hoe ziet een prettige openbare ruimte voor fietsers eruit? Met die vraag stapt een groep bezoekers op de fiets tijdens het symposium ‘Meer Fiets’ van de Fietsersbond en Platform 31. David Sim, partner bij het Deense Gehl Architects, leidt hen rond.

In de visie van dit architectenbureau is een stad voor mensen. Dat is minder voor de hand liggend dan het lijkt. Sim: ‘Overheden weten precies hoeveel auto’s er door een straat rijden, maar niet hoeveel kinderen er op weg zijn naar school’. Om meer te weten over ‘een goede omgeving voor mensen’ geeft Sim een kleine spreekbeurt over de menselijke soort. Mensen zijn ‘lopende dieren met een snelheid van 3 tot 5 kilometer per uur, jagers en verzamelaars’. En dat heeft consequenties. ‘We houden ervan rond te lopen, op zoek naar kansen en mogelijkheden.’ Praktisch vertaalt deze ‘human’ focus van Gehl zich meestal in een openbare ruimte met minder auto’s en meer mensen, bomen en terrasjes.

Deze invalshoek levert ook een ander oordeel op over een fietsroute, zo blijkt als de workshopkaravaan zich in beweging zet op een fietspad langs een reeks anonieme kantoorgebouwen. Prima fietspad, niets aan de hand, denkt iedereen. Maar Sim kijkt daar anders tegenaan: ‘Wat zegt dit gebouw? Geen deur, geen mensen, er gebeurt niets waar je aandacht naar uit gaat.’ Inderdaad, saai voor de menselijke soort.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Architect David Sim verzorgt tijdens 'Meer Fiets' een rondleiding om te laten zien dat de stad er voor mensen is

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.