Prijsvraag: slimme in-carsystemen voor Praktijkproef

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Met een prijsvraag daagt Rijkswaterstaat bedrijven uit met vernieuwende in-car informatiesystemen te komen voor de zogenaamde Praktijkproef Amsterdam. Uiterlijk maandag 19 november moeten de inzendingen voor de prijsvraag bij Rijkswaterstaat binnen zijn.

In de Praktijkproef proberen verschillende overheden samen de doorstroming van het autoverkeer rond Amsterdam te verbeteren. Dat gebeurt door de inzet van verschillende  verkeersmanagementmaatregelen zoals het beter afstellen van verkeerslichten, dynamische routeborden en toeritdoseringen. De uitdaging ligt in de koppeling van deze maatregelen aan slimme individuele informatiediensten zoals actuele verkeer- en parkeerinformatie en reisadvies op maat.

Regulier verkeer botst op evenementenverkeer

De prijsvraag is onderverdeeld in twee categorieën: 'regulier verkeer' en 'evenementenverkeer Amsterdam ZO en RAI'. Het onderdeel 'regulier' is gericht op de automobilist (woon-werk en zakelijk) die regelmatig in de regio Amsterdam rijdt. Het onderdeel 'evenementen' is gericht op de omgeving van de RAI en Amsterdam-Zuidoost, waar de ArenA, de Heineken Music Hall en Ziggo Dome zijn gehuisvest. Tijdens grote evenementen komt hier regulier

woon-werkverkeer in aanraking met evenementenverkeer en dat zorgt voor opstoppingen en vertragingen.

Winnaar krijgt praktijktest

De bedenker van een winnend voorstel krijgt ze de kans om het idee in de praktijk te testen.

De planning is om in het voorjaar van 2013 de eerste testen te doen op de A10 west en de A10 Zuid en de stedelijke weg 102.

In de Praktijkproef Amsterdam werken de gemeente Amsterdam, de Stadsregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en marktpartijen in opdracht van de minister van Infrastructuur en Milieu intensief samen. Uit de resultaten van de proef moet blijken of het nuttig en mogelijk is om eenzelfde verkeerssysteem elders in Nederland in te zetten.

Bedrijven kunnen hier meer informatie vinden over deze prijsvraag

 
Auteur: Karin Broer

De informatie uit verkeersmaateregelen zoals de toeritdosering voor de Coentunnel op A10, verwerken tot tot slimme individuele reisinformatie. Dat is de uitdaging van een prijsvraag van Rijkswaterstaat die tot 19 november loopt. De prijs is een praktij...

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.