Praktijkervaring met Watertruck

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op vrijdag 8 juni worden in Brussel de resultaten gepresenteerd van een praktijkproef met de Watertruck. Hiermee vervoerden het Vlaams Instituut voor Mobiliteit, de Haven van Brussel en transportbedrijf SEDE Benelux eind maart 700 ton slib van Brussel naar Luik via een duwboot en kleine duwbakjes.

Watertruck is een nieuw concept voor de binnenvaart, waarbij gebruik wordt gemaakt van een duwboot, die een of meerdere duwbakken voortstuwt. Watertruck is bedoeld voor vaarwegen in de CEMT klasse I tot en met IV, voor schepen van 300 tot 1.500 ton.

Verschillen met traditionele binnenvaart

De twee belangrijkste verschillen met de traditionele binnenvaart zijn het scheiden van varen enerzijds en laden en lossen anderzijds plus het verdwijnen van de woonfunctie aan boord. Het is de bedoeling dat de schipper na de werkdag huiswaarts keert. Hierdoor verdwijnt de noodzaak om aan boord te wonen. Door deze aanpassingen kan de duwboot beter worden benut, waardoor de efficiëntie van het transport toeneemt.

Dreigingen

Met de Watertruck wil de sector de twee grootste bedreigingen het hoofd bieden. Dit zijn het in snel tempo verdwijnen van kleine binnenvaartschepen en het groeiend gebrek aan personeel.

Grensoverschrijdende samenwerking

In Watertruck werken partijen uit België, Frankrijk en Nederland samen. Tot de Nederlandse partners behoren verladersorganisatie EVO en de provincies Limburg en Zeeland.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Er wordt gebruik gemaakt van een duwboot, die een of meerdere duwbakken kan voortstuwen (Foto: Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.