Praktijkervaring gemeten van Shared Space in Arnhem

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De gemeente Arnhem start een peiling naar de beleving van de verkeersveiligheid in de Steenstraat. Dit is onderdeel van een onderzoek naar de beleving van de veiligheid na de herinrichting die volgens het principe van Shared Space in 2011 is afgerond.

Voorafgaand aan de herinrichting Steenstraat is in april 2010 een nulmeting gehouden. Deze maand vindt de eindmeting plaats. Op die manier gaat de gemeente na of bewoners, ondernemers en bezoekers de verkeersveiligheid anders beleven dan vóór de herinrichting en hoe het concept van Shared Space in de praktijk wordt ervaren.

Respect tonen
Ondernemers, bewoners en gemeente hebben destijds gezamenlijk gewerkt aan een plan vanuit het concept Shared Space. Dit betekent dat de openbare ruimte is ingericht zonder al te veel borden, obstakels en zonder duidelijk gescheiden banen voor alle verkeersdeelnemers. Aan de vorm en inrichting kan men zien welk gedrag gewenst en gepast is. Dit vraagt extra aandacht van alle verkeersgebruikers. Anders gezegd: alle gebruikers moeten op elkaar letten, zien wat er gebeurt en respect tonen voor elkaar.

Beleving voor en na de herinrichting
Bij de planvorming is afgesproken dat de gemeente de beleving van de verkeersveiligheid in de Steenstraat onderzoekt, zowel voorafgaand aan de herinrichting als na ongeveer 2 jaar. In die tijd hebben bewoners, ondernemers en passanten ervaring kunnen opdoen met Shared Space. De gemeente wil met de eindmeting in kaart brengen wat de beleving van de verschillende gebruikers nu is en vooral weten: wat zijn de verschillen in beleving tussen voor en na de herinrichting.

Vragen, tellingen, metingen
Voor de eindmeting krijgen ondernemers en bewoners van de Steenstraat een enquête toegestuurd, die zij ook digitaal kunnen invullen. Vanaf woensdag 10 april krijgen de leden van het Arnhemse digipanel een vragenlijst voorgelegd. Op dinsdag 16 april, donderdag 18 april en zaterdag 20 april a.s. worden passanten geënquêteerd. Automobilisten die door de Steenstraat rijden krijgen een vragenlijst uitgereikt, die zij ook thuis digitaal kunnen invullen. De resultaten van de nul- en eindmeting worden de komende maanden vergeleken en na de zomerperiode bekendgemaakt. Dan is ook duidelijk hoe de gemeente omgaat met de uitkomsten van de evaluatie.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De Steenstraat in Arnhem ingericht volgens het Shared Space-principe (Foto: gemeente Arnhem)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.