Positief maar geen blijvend effect snelheidsslot

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Automobilisten houden zich beter aan de snelheidslimieten als hun auto is uitgerust met een zogenaamd snelheidsslot of snelheidsmonitor. Dat blijkt uit de evaluatie van een proef in Noord- en Zuid-Holland door DTV Consultants.

Toch vindt minister Schultz het systeem nog niet geschikt als mogelijke strafmaatregel voor grove verkeersovertreders, zo meldt zij in de brief waarmee ze het rapport naar de Tweede Kamer stuurt.

Het evaluatierapport van DTV Consultants laat zien dat het systeem technisch nog niet is uitontwikkeld en dat het geen ‘blijvend effect’ sorteert. Na de drie maanden durende proef vervielen de deelnemers in hun oude gedrag.

Grove verkeersovertreders

De proef vond vorige zomer plaats in de provincies Noord- en Zuid-Holland. In totaal 51  automobilisten deden mee, waarvan 28 een ‘grove verkeersovertreder’ genoemd kan worden.

Zowel het snelheidsslot (dat werkt als snelheidsbegrenzer) als de snelheidsmonitor (die alleen adviserend werkt) blijken ‘zeer positieve effecten te hebben ten aanzien van het terugdringen van overschrijdingen van de snelheidslimiet’, aldus het evaluatierapport. Minder snelheidsoverschrijdingen is uiteraard positief voor de verkeersveiligheid. De deelnemers rapporteerden ook dat ze ‘minder agressief’ rijgedrag vertonen, minder bumperkleven en minder onnodig links rijden. Ze rapporteerden wel dat andere verkeersdeelnemers meer bumperkleven en inhalen.

Oud gedrag

Na de proef vervielen de deelnemers snel weer in hun oude gedrag. Mogelijk is 3 maanden ‘te kort om een substantieel leereffect te bewerkstelligen’, schrijven de onderzoekers. Het door Technolution geleverde systeem blijkt technisch nog niet volmaakt. Zo is het alleen in te voeren in auto’s met een elektronisch gaspedaal. Ongeveer de helft van alle auto’s heeft op dit moment zo’n gaspedaal. Ook bleek het systeem vrij eenvoudig te omzeilen door de cruise control te gebruiken.

Minister

Minister Schultz wacht nu tot de markt met betere systemen komt, meldt een woordvoerder. ‘Zodra er meer aanbieders zijn die voor een redelijke prijs systemen kunnen leveren waarbij een auto continu wordt begrenst op de ter plaatse geldende snelheidslimiet kan I en M de mogelijkheden voor de verkeersveiligheid opnieuw bezien.’

In het kader van de aanpak van de grove snelheidsovertreders is het ministerie nog wel betrokken bij een proef in de leasesector om rijgedrag te koppelen aan financiële consequenties voor de bestuurder en bij onderzoek samen met de verzekeraars naar het verband tussen rijgedrag en verkeersveiligheid.

  

 
Auteur: Joske van Lith

Minister Schultz: ‘Een snelheidsslot is op dit moment geen handvat voor de aanpak van grove verkeersovertreders’ (Foto: Ministerie IenM)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.