Politieke woordvoerders over Wet kilometerprijs (VK 8/2009)
Emile Roemer, SP-woordvoerder:
Buitengewoon oneerlijke belasting
‘Onder de naam ‘anders betalen voor mobiliteit’ wil de regering een forse belastingverhoging doorvoeren. Autobezitters betalen zich blauw als ze in de file staan, terwijl hen vaak geen alternatief wordt geboden. En de niet-autobezitter krijgt voor zijn/haar goede gedrag een nieuwe provinciale belasting opgedrongen. Dit is dan ook een buitengewoon oneerlijke belasting.
Het kan ook anders. We kunnen de wegenbelasting afschaffen en mensen aan de pomp iets extra laten betalen. Of gewoon afrekenen aan de hand van de kilometerteller, net zoals nu al gebeurt bij de gas- en elektrameter. Dat scheelt miljarden invoeringskosten en dan kunnen we spreken van ‘eerlijker betalen voor mobiliteit’.’
Kees Vendrik, GroenLinks:
Twijfelachtig milieurendement
In 1987 begon minister Kroes te denken over systemen om een kilometerprijs voor bepaalde wegen te introduceren. Nu wordt ervan uitgegaan dat de kilometerheffing begin 2020 operationeel is, zo’n 33 jaar later dus. Het schiet nog niet erg op.
GroenLinks is altijd warm voorstander geweest van de kilometerheffing. Een gedifferentieerde heffing, waarbij je autorijden in de stad en in de spits duurder maakt en bovendien vervuilende auto’s méér laat betalen, kan veel opleveren voor het milieu en de wegen op de drukste tijden wat ontlasten. Mooi meegenomen, omdat de neiging om almaar meer asfalt aan te leggen dan afneemt.
Gaandeweg de rit wordt duidelijk, dat het kabinet de heffing zo vorm geeft, dat het milieurendement steeds twijfelachtiger wordt. Groot pijnpunt voor GroenLinks is het afschaffen van de aanschafbelasting, terwijl dat juist een heel geschikt mechanisme is gebleken om mensen tot het kopen van een zuinige auto te prikkelen. Ook heeft GroenLinks moeite met het dogma dat automobilisten per saldo niet slechter af mogen zijn. Hoezo niet? De klimaatcrisis vraagt om verregaande maatregelen, waarbij een stevige prijs voor veelrijders met een draaikolk in de tank geen taboe is.
Lia Roefs, PvdA:
Dapper besluit
‘Dit kabinet, en vooral minister Eurlings, heeft het lef gehad om dit dappere besluit te nemen. Er is eindelijk een echte stap gezet om Nederland weer in beweging te krijgen. Dit kabinet doet iets dat nog niemand is gelukt, het oplossen van de files; we gaan weer rijden. De oplossing daarvoor zoeken we niet meer alleen in meer asfalt. Want méér wegen betekent méér verkeer.
Je betaalt niet meer voor het bezit van een auto, maar voor het gebruik ervan. 59 procent van de mensen gaat hierdoor zelfs geld besparen. Rijden in een schone, zuinige auto loont. Daarnaast is het tarief opgebouwd uit tijdstip en plaats, dus uit waar en wanneer je rijdt. In drukke gebieden gaat een spitsheffing gelden. Om de automobilist hiervoor een alternatief te bieden, gaan we nog meer inzetten op goed openbaar vervoer. Voor diegenen die aan de auto gebonden zijn is het gevolg: minder file. De inkomsten uit de kilometerheffing besteden we aan wegen en openbaar vervoer.’
Auteur: Eveline Korving
Reactie plaatsen •