Politie pakt brommerjeugd aan
'Effe Chillen!' Met die oproep om even af te koelen start dit schoolseizoen een gelijknamige communicatiecampagne van de Politie Brabant Zuid-Oost om de Noord-Brabantse jeugd minder roekeloos en stoer brommer en scooter te laten rijden. Het Rotterdamse ASO-project gaat nog een stap verder: na een eerste persoonlijke waarschuwing wordt de brommer bij overtreding in beslag genomen.
Voor de campagne trekken de politie, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en de provincie samen ongeveer honderdduizend euro uit. In Eindhoven worden veertig middelbare scholen benaderd om minimaal twee lesuren te besteden aan de gevolgen van verkeersonveilig gedrag op brommer en scooter. Daarvoor zijn lesmappen, werkbladen en een website ontwikkeld. Doelgroep is de jeugd van 15 tot 18 jaar.
Smaakmaker voor het project is onder meer een omgebouwde en van buiten met graffiti bewerkte zeecontainer. Het is een moderne 'kijkdoos' van 2x2x3 meter. Via kijkgleuven krijgen de nieuwsgierige kinderen verschillende video's voorgeschoteld met gevaarlijke verkeerssituaties, zoals het niet dragen van een helm, het negeren van rood licht, alcohol en 'kleven'.
Overigens daalde het aantal bromslachtoffers tussen 1998 en vorig jaar in Noord-Brabant al sterk. Het aantal dodelijke slachtoffers liep terug van 14 naar acht en dat van ernstig gewonden van 1572 naar 1043. Goede educatie en voorlichting blijven echter noodzakelijk, beklemtoont projectadviseur René van de Mortel.
Dat roekeloos rijgedrag op de brommer bij de puberteit hoort, erkent hij. Maar dat wil niet zeggen dat een campagne als 'Effe Chillen' daarmee op voorhand nutteloos is: 'Als je niets onderneemt, weet je zeker dat je geen resultaat boekt', redeneert hij.
Voor de campagne werd kort voor het eind van het afgelopen cursusjaar de aftrap gegeven op een school in Eindhoven. Met het oog op een mogelijk zwaan-kleef-aan-effect zijn direct alle vierhonderd Noord-Brabantse middelbare scholen geïnformeerd. De campagne past binnen het zogeheten Brabants Verkeersveiligheids Label, waarmee scholen zich op het vlak van integraal verkeersveiligheidsbeleid kunnen onderscheiden.
Van de Mortel meldt dat de regionale organen verkeersveiligheid in de andere provincies al interesse in 'Effe Chillen' hebben getoond.
ASO
Tegenover de preventieve insteek van het ‘Chillen-project’, staat het repressieve karakter van het Rotterdamse ASO-project. De politie Rotterdam-Rijnmond gaat een hele stap verder met haar in oktober vorig jaar gelanceerde ASO-project, dat staat voor Aanpak Scooter Overlast. Met name de groep hardnekkige verkeersovertreders en veelplegers wordt door een streng lik-op-stukbeleid al na een tweede overtreding hard aangepakt: de brommer of scooter wordt onmiddellijk in beslag genomen en pas na tussenkomst van de rechter eventueel teruggegeven. Een aanpak die, zo erkent de woordvoeder van dit project, vooral gericht is op ‘uit de hand gelopen’ scooteroverlast die met name in grote steden plaatsheeft.
Reactie plaatsen •